Wonen

Posterdrukker van Vera krijgt boek en tentoonstelling in Groningen Museum

Willem Kolvoort, de bekende posterdrukker van Vera, krijgt in januari een tentoonstelling in het Groninger Museum en een boek bij Uitgeverij Passage. Dat is vanavond bekend gemaakt voor aanvang van het optreden van The Beths in Vera, waarvoor hij onlangs zijn 500ste poster ontwierp en drukte. De tentoonstelling in het Groninger Museum opent vlak voor de komende editie van Eurosonic. Dan zal ook het boek 30 jaar Vera posters landelijk in de boekwinkel liggen.


Leestijd: 1 minuut

Posterdrukker van Vera krijgt boek en tentoonstelling in Groningen Museum
Posterdrukker van Vera krijgt boek en tentoonstelling in Groningen Museum

De posters van Willem Kolvoort (1965) zijn speels, fantasievol en humoristisch. Ze presenteren een brutaalheid die je bij een concertpodium als Vera verwacht, maar met zijn gebruik van dierenfiguren gaat er ook vaak iets vertederends van uit.

Wel meer poppodia in Europa gebruiken zeefdrukposters voor hun aankondigingen, die van Vera in Groningen staan al jaren op het hoogste plan. Daarbinnen zijn de posters van Kolvoort het meest eigenzinnig. Al meer dan dertig jaar is hij aan de club verbonden.

Eerder verscheen er van Kolvoort de lp ‘Where the Candybeetle dwells…’, waarop verschillende artiesten een eerbetoon aan de zeefdrukker brachten. Ook bracht de Vera Art Division eerder een boek uit met een overzicht van hun werk. Het boek 30 jaar Vera posters wordt een totaaloverzicht van alle posters die Willem Kolvoort voor Vera drukte. Popjournalist Peter van der Heide en schrijver Bill Mensema verzorgen de teksten voor het boek. De expositie in het Groninger Museum is te zien van januari tot en met maart 2020.