wonen

19 sep 2019, 16:04

Gemeente wil Pepergasthuis met woonfunctie in binnenstad behouden

Gemeente wil Pepergasthuis met woonfunctie in binnenstad behouden

De kans dat de toekomst van het Pepergasthuis - een van de oudste gebouwen van Groningen en met een belangrijke woonfunctie in de binnenstad - veilig kan worden gesteld, neemt toe. Vrijdagmorgen geeft wethouder Roeland van der Schaaf een toelichting op een raadsvoorstel dat gaat 'over een beschermingsbesluit voor behoud van de functie van het Pepergasthuis''.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het Pepergasthuis bestaat nu uit 29 sociale huurwoningen, een kerk, zalen waaronder een eetzaal met historische keuken, de Voogdenkamer, een bierbrouwerij en een semi openbare hoftuin. Het Pepergasthuiscomplex werd gesticht in 1405.

 

Er waren plannen om het gasthuis te verkopen aan een commerciële partij, maar daar voelt de gemeente weinig voor. Wethouder Van der Schaaf liet eerder weten dat het in zijn ogen gaat om een belangrijk rijksmonument dat met miljoenen aan gemeenschapsgeld is gerestaureerd. ‘Maar ook willen wij sociale huurwoningen behouden in de binnenstad’, zo liet hij dit voorjaar weten.

 

Op welke wijze hij het Pepergasthuis denkt te kunnen behouden als belangrijke woonvoorziening, dat zal vrijdagmorgen tijdens de persconferentie bekend gemaakt worden.

 

AANVULLING

 

In een eerdere versie van dit bericht meldden we dat de toekomst van het Pepergasthuis veilig is gesteld. Maar een woordvoerder van de wethouder laat weten dat dat te kort door de bocht is. 'Er zullen nog veel stappen genomen moeten worden'.

 

Het besluit dat vrijdagmorgen wordt gepresenteerd is in elk geval een eerste stap.