wonen

30 jun 2019, 10:10

Veel positieve reacties op initiatief groene stoeptegels in Groningen: 'Vlinders en bijen moeten terug'

Veel positieve reacties op initiatief groene stoeptegels in Groningen:  'Vlinders en bijen moeten terug'

Een bericht op de GIC over een initiatief met groene stoeptegels in de Oranjewijk, heeft gisteren via Facebook meer dan elfduizend mensen bereikt. Het bericht werd honderden keren geliket. Veel lezers zijn zeer positief over het initiatief om veel meer groen terug te krijgen in de Groningse straten en woonwijken. Groene stoeptegels zijn goed voor vlinders, bijen, andere insecten en mensen. Veel mensen die reageerden willen zo snel mogelijk ook in hun wijk of straat groene stoeptegels of ander groen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Een proef met het laten groeien van planten en plantjes in een straat in de Oranjebuurt in Groningen
heeft op het eerste gezicht positieve resultaten. Dat meldt de gemeente Groningen in haar ‘nieuwsbrief Oude Wijken’. Het experiment luistert naar de naam GrunnGras.

 

GrunnGras, de proef met de ‘groene’ stoeptegels in de Adelheidstraat in de Oranjebuurt, doet het goed. In de uitsparingen in de tegels bloeit op dit moment de sedum en bijen en hommels vliegen er van bloem naar bloem. Groene stoeptegels zijn goed voor vlinders, bijen en mensen, voor afvoer van overtollig regenwater, het is hergebruik, ze gaan de opwarming van de stad tegen én ze zien er leuk uit.

 

Harry Bos, bewoner van de Adelheidstraat, wilde met zijn buren de straat vergroenen. Kunstenaar Martin Borchert zocht een plek om zijn groene stoeptegels uit te proberen en de gemeente wilde ondersteunen. 

 

In maart evalueren alle partijen de proef en kijken ze naar een eventueel vervolg.

VIDEO INITIATIEFNEMER

 

Bekijk ook het filmpje waarin Martini Borchert langs de plantjes loopt.

 

(Bron: gemeente Groningen, nieuwsbrief oude wijken).

 

Klik hier voor de vele reacties op het bericht dat we deelden op Facebook.

Bloemen in de Rabenhauptstraat
Bloemen in de Rabenhauptstraat