Enkele architecten achter het project – Kathleen Cayetano van het Noorse bureau Snøhetta en Saartje van der Made van Benthem Crouwel Architects – hebben inmiddels publiek gereageerd (via LinkedIn) op de reacties. Hun boodschap: de getoonde beelden zijn nog maar het begin. Veel staat nog open om het ontwerp verfijnd in te passen in de stad en de omgeving.
“Er is nog zoveel meer te ontdekken in het ontwerp, en zelfs nog meer te ontdekken in de regio in de komende maanden,” aldus Cayetano. Haar reactie onderstreept dat het gepresenteerde beeld een eerste verkenning is – een ‘droom in wording’, geen vaststaand eindbeeld.
Ook Saartje van der Made benadrukt de voorlopige aard van de tekeningen:
“Goed om te benoemen dat dit een eerste schetsbeeld is – bedoeld om richting en sfeer te verkennen, niet om definitieve keuzes in kleur of materiaal te presenteren.”
Volgens haar wordt er juist heel bewust gezocht naar aansluiting op de omgeving, zowel qua schaal, materialiteit als beleving.
“Het is een groot gebouw vanwege het uitgebreide publieke programma,” stelt ze. “Maar juist daarom besteden we veel zorg aan hoe het zich voegt in de bestaande context en aanvoelt als vanzelfsprekend onderdeel van de plek.”

‘Meer zijn dan een gemeentekantoor’
Het idee voor het nieuwe gebouw ontstond vanuit een samenloop van ambities: de wens om leegstand aan te pakken, het theater De Molenberg te vernieuwen én een nieuw onderkomen voor de gemeente te realiseren, zo meldt de gemeente Eemsdelta.
Gaandeweg groeide het plan uit tot iets groters: één gebouw, waarin cultuur, bestuur en ontmoeting samenkomen.
“Het Huis van Cultuur en Bestuur moet veel meer zijn dan een gemeentekantoor of een theater alleen. Het wordt een plek waar gewerkt wordt voor de gemeenschap, maar ook een plek waar mensen elkaar ontmoeten, waar gelezen, gelachen en geluisterd wordt. Een huiskamer voor iedereen, zoals de initiatiefnemers het noemen”, zo is de filosofie van de gemeente.
Maquettes
De ontwerpers gingen en gaan nog steeds veelvuldig in gesprek met bewoners, gemeenteraadsleden, jongeren, cultuurpartners en omwonenden. Met voorbeeldmaquettes en themapanelen haalden zij verhalen, zorgen en ideeën op – onder meer bij jongeren op de Campus in Appingedam.
De overgrote meerderheid reageerde, zo schrijft de gemeente, enthousiast. Mensen herkennen de ambitie en waarderen de inzet. Tegelijk kwamen er ook kritische noten, vooral over de beleving van het gebouw in de openbare ruimte. Die worden serieus genomen: in de komende fase worden de suggesties opnieuw gewogen op haalbaarheid en wenselijkheid, zegt de gemeente Eemsdelta.
Verleden en toekomst in één gebouw
Wat dit project volgens de gemeente bijzonder maakt, is de “diepgaande verkenning van de identiteit van Delfzijl en de regio Eemsdelta”. Dat wil zeggen: de ontwerpers verdiepten zich in het landschap, het ritme van stad en platteland, de geschiedenis van de zee en de strijd met het water.
Dat gevoel van verbondenheid met verleden en toekomst wil de gemeente laten terugkomen in het ontwerp. Niet als ‘iconisch statement’, maar als een gebouw ‘dat vanzelfsprekend op zijn plek valt’.
Wat nu?
Na deze zomer van 2025 start de uitwerking van de verbeelding tot een concreet ontwerp. In 2026 moet het definitieve ontwerp vorm krijgen. Als alles volgens plan verloopt, start de bouw eind 2026 of begin 2027. In 2028 opent dan het nieuwe Huis van Cultuur en Bestuur haar deuren.

(Illustraties: Benthem Crouwel. Bron: Gemeente Eesdelta).