uitgaan

05 nov 2018, 09:09

Pronkjewailn in het zonnetje aan vooravond van Sint Martinus

Pronkjewailn in het zonnetje aan vooravond van Sint Martinus

De Stichting Sint Martinus’ Pronkjewailn zet zich in voor de bestrijding van armoede in de stad Groningen. Op zaterdagavond 10 november, aan de vooravond van Sint Maarten, organiseert de stichting de Pronkjewailn-manifestatie 'Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet', waar het delen van 'kennis, problemen, maar vooral kracht, inspiratie, vechtlust en menselijke waardigheid' centraal staat.

 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

"Leven met zeer beperkte middelen is niet altijd gemakkelijk", aldus de stichting Sint Martinus' Pronkjewailn. "Toch is dat de realiteit van een behoorlijk aantal mensen in de stad. Het is zelfs zo dat 1 op de 5 kinderen in armoede leeft. Misschien wel dat kind dat tijdens Sint Martinus voor u een liedje zingt."

Tijdens de manifestatie wordt een aantal 'Pronkjewailn' - Groningers die zich inzetten voor armoedebestrijding - in het zonnetje gezet. "De deelnemers aan deze nieuwe editie van Pronkjewailn zijn volgens de stichting altijd gedreven door hun eigen historie én de wetenschap dat ieder mens zichzelf weer kan overwinnen en die kracht kan doorgeven aan anderen", aldus de organisatie.

Op het programma staan portretten over deze pronkjewailn in woord en beeld. In poëzie, film, interviews, een videopresentatie door beeldend muziektheater Het Houten Huis en een verrassende mix van harmonie en koorzang. Harmonie’67 onder leiding van Floris de Wever zorgt voor een muzikaal onthaal en speelt een Sint Martinusmedley, het Kamerkoor Peize onder leiding van Cees Leurs zingt een afwisselend repertoire, dat wordt afgesloten met een samenzang.

Commissaris van de Koning René Paas opent de avond, die wordt gepresenteerd door Evert Janse, directeur van OOG TV.

Lienne Boomsma en Evert Jan Veldman leiden de aanwezigen door deze bijzondere Sint Martinusavond. Tegen het einde van deze bijeenkomst vindt de presentatie van het boekje ‘Ik zie, ik zie, wat jij niet ziet’ met de bovengenoemde portretten plaats.

Na het hoofdprogramma volgt het randprogramma waarin burgerinitiatieven tegen armoede en uitsluiting zichzelf presenteren op een infomarkt en bij een hapje en een drankje.

Sint Martinusdagen

Sint Martinus’ Pronkjewailn vormt onderdeel van de Groningse Sint Martinusdagen (7-11 november). Op woensdagavond 7 november is er een benefiet-ganzenmaaltijd in de kapel van de Martinikerk. Op donderdagavond 8 november krijgen thuis- en daklozen een ganzenmaaltijd aangeboden in de Martinikerk. Op zaterdag 10 november zijn er een Sint Martinusconcert (12.45 uur) in de Martinikerk, de Sint Martinuslampionnenoptocht (16.00 uur vanaf de Nieuwe Kerk naar de Martinikerk) en de daaropvolgende lampionnenwedstrijd in de Martinikerk plaats. Zondag 11 november verzorgt Het Houten Huis een theatervoorstelling in MartiniPlaza (13.00 uur) en is er een Vesper in de Martinikerk (17.00 uur).