Het publiek kan gaan genieten van de energie-explosies van Beethoven en Berlioz. Alle delen van de Zevende symfonie (1811-1812) van Beethoven zijn als een dans te beschouwen. Bijnaam van het stuk is dan ook ‘Danssymfonie’. De eerste delen zijn nog redelijk langzaam, ingetogen en melancholiek, maar in de finale komt het tot een zinderende uitbarsting. Dit is de meest geestdriftige en swingende muziek die Beethoven ooit schreef.
Beethoven was hét grote voorbeeld van de ruim 30 jaar jongere Berlioz. Ze hebben elkaar nooit ontmoet, maar Berlioz kende Beethovens werk als geen ander. Zonder Beethoven was de Symphonie fantastique (1830) van Berlioz er zelfs nooit geweest. Berlioz schreef het twee jaar nadat hij Beethoven voor het eerst had gehoord.
De Symfonie fantastique is een bloedstollende liefdesverklaring. De componist vertelt hier zijn eigen verhaal. Hij is wanhopig verliefd, neemt een overdosis opium en krijgt angstaanjagende visioenen van woeste heksen en andere gedrochten, verenigd in helse orgieën. Revolutionaire muziek voor die tijd en nog altijd overdonderend mooi.
Cultuur & Uitgaan
NNO speelt 19e-eeuwse hardrock
Hardrock typisch voor de 20e eeuw? Zeker niet, zo bewijst het Noord Nederlands Orkest vrijdag 27 januari. Het NNO speelt dan de Zevende Symfonie (‘Danssymfonie’) van Beethoven, samen met Symphonie fantastique van Berlioz onder leiding van Michel Tabachnic.
Leestijd: 1 minuut