Cultuur & Uitgaan

Expositie over Bosatlas in Grafisch Museum bron van inspiratie voor schrijfwedstrijd

Een bijzondere tentoonstelling gewijd aan de Bosatlas in het GRID Grafisch Museum in de St. Jansstraat in Groningen, blijkt ook een bron van inspiratie voor schrijvers. Het Museum organiseerde onlangs een prozawedstrijd samen met de Schrijversvakschool Groningen.


Leestijd: 2 minuten

Expositie over Bosatlas in Grafisch Museum bron van inspiratie voor schrijfwedstrijd
Expositie over Bosatlas in Grafisch Museum bron van inspiratie voor schrijfwedstrijd

Janke Reitsma uit Zwolle is met haar verhaal ‘Torsvåg’ de winnaar van de Prozawedstrijd 2018-2019 die Schrijversvakschool Groningen dit jaar in samenwerking met GRID heeft georganiseerd. Inspiratiebron voor de wedstrijd is de expositie ‘De Bosatlas, de kunst van het weglaten’. De jury, bestaande uit prozadocenten Ronald Ohlsen en Sabine van den Berg, maakte vrijdagavond 28 juni de winnaar bekend op de feestelijke slotavond van de schrijversvakschool.

Janke Reitsma is student aan de Zwolse afdeling van de school. Ze won een deel van haar lesgeld voor het komende studiejaar en kreeg als extra verrassing de Bosatlas van het Cultureel Erfgoed uit handen van Fronique Oosterhof, directeur van het Grafisch Museum.

De opdracht voor de wedstrijd was:

Laat je inspireren door de expositie in het GRID en door je eigen Bosatlas, door je herinneringen aan het openslaan van de atlas, aan de kaarten, de plaatsnamen, de legenda en door de kunst van het weglaten. Schrijf in maximaal 650 woorden een kort verhaal voor volwassenen en/of voor kinderen.

Uit het juryrapport: Het winnende verhaal is een gevoelig stuk in weinig woorden. Een man reist naar het einde van de wereld en doet alsof zijn vrouw er nog is. Bijzonder goed gedaan. Torsvåg van Janke Reitsma gaat het over de dood terwijl er niet over de dood gesproken wordt.

Lezingen op zondag

Dit verhaal, en de andere ingezonden verhalen zullen in GRID worden voorgelezen op de volgende zondagen: 14 juli, 28 juli en 11 augustus. Op ieder van deze zondagen kunnen bezoekers aan de tentoonstelling ter plekke naar drie of vier verhalen luisteren. De eerste voorleesronde begint om 14 uur, de tweede om 15:30 uur.

Over de expositie

De naamsbekendheid van de Bosatlas is enorm, en reikt tot ver buiten de muren van de school. Maar wie was Pieter Roelf Bos en wat bewoog hem tot het in kaart brengen van de wereld? Hoe werden kaarten gemaakt, toen en nu, en welk verhaal vertellen zij? En hoe kan het dat dit lesboek zich al bijna 150 jaar weet te handhaven? De expositie, die tot stand is gekomen in samenwerking met Noordhoff Uitgevers en het Nationaal Onderwijsmuseum, toont het verhaal áchter dit cultureel erfgoed.

Gedurende de tentoonstellingsperiode organiseert GRID een randprogramma voor volwassenen en kinderen, waar deze lezingen een onderdeel van zijn.

Bezoekers kunnen zelf ook hun verhaal delen en meedingen naar een Boskabouter of een exemplaar van De Bosatlas van het Cultureel Erfgoed bij de zogenaamde selfie-wand.