nieuws

18 jan 2002, 00:12

Werkdruk op universiteiten nog altijd veel te hoog

Ondanks allerlei maatregelen die in de afgelopen jaren zijn genomen, is de werkdruk op de universiteiten in Nederland nog altijd veel te hoog. Een op de vijf tot soms een kwart van de personeelsleden klaagt steen en been, bleek deze week.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De klachten gelden zowel voor de ondersteudende als de wetenschappelijke en collegegevende staf. Overleg tussen de vakbonden en de gezamenlijke universiteiten levert tot dusverre nog niet veel op. Het zijn vooral de lokale afdelingen van vakbonden die de klus moeten klaren om de slepende zaak in beweging te krijgen.
‘’We praten al twee jaar’’, aldus AbvaKabo-kaderlid Geert Wilkens, woordvoerder namens de gezamenlijke vakbonden in Groningen. De vakbonden streven naar landelijk maatregelen en willen de druk op de onderwijsinstellingen verhogen, de universiteiten regelen het liever per instuut. Over de werkdruk wordt al jaren gemord. In het hele land zijn door de onderwijsinstellingen plannen ontwikkeld om daar wat aan te doen, maar in de praktijk houden de klachten dus aan.
Van de docenten heeft maar liefst een kwart serieuze problemen, zo bleek uit recent onderzoek. Het onderzoeksinstituut IVA uit Tilburg heeft de problematiek in beeld gebracht door medewerkers van verschillende universiteiten te enqueteren. ‘’Uit eigen onderzoek bleek dat in Groningen zelfs nog wat hoger. Maar mensen durven er niet zomaar voor uit te komen dat ze een zware werkdruk ervaren.’’
Hoewel werkdruk is iets is waar door vrijwel iedereen die werkt, in het bedrijfsleven bijvoorbeeld door een derde van de mensen, blijft het een slechte zaak, ook als het relatief meevalt, zo menen de vakbonden. AbvaKabo wil maatregelen. De universitieten hebben dit soort dingen echter zelf in de hand.