nieuws

09 jul 2001, 00:12

Vakbond boos over ontslag 50 man bij Centraalstaal

Bij Centraalstaal, een Groningse producent van geprefabriceerde staalplaten voor de scheepsbouw, verdwijnen vijftig van de 160 arbeidsplaatsen. Volgens de directie van dit bedrijf zijn de ontslagen een gevolg van de algehele malaise in de scheepsbouw en het wegvallen van subsidiegelden.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

FNV-Bondgenoten reageert boos op de onverwachte aankondiging en twijfelt aan de uitleg van de directie. ,,Vier weken geleden verzekerde de directie de werknemers nog dat ze zich geen zorgen hoeven te maken’’, betoogt vakbondbestuurder A. de Vos. ,,Wij denken dat Centraalstaal werk aan het overhevelen is naar zusterbedrijf Ostseestahl in het voormalige Oost-Duitsland. Wij denken ook dat de directie de verliezen van de nieuwe fabriek daar overhevelt naar Groningen. Dat gaan we verder onderzoeken.’’
Verschillende scheepswerven in het Noorden verkeren op dit moment in moeilijkheden door een afname van de orders. ,,Er is reden voor zorg, maar van een malaise kun je niet spreken’’, zegt De Vos. Hij benadrukt wel dat de bouw van steeds meer scheepsonderdelen naar lagelonenlanden zoals Roemenië verhuist. De directie van Centraalstaal wil geen nader commentaar geven.