nieuws

22 jun 2000, 00:12

Unieke techniek levertransplantaties bij kinderen in AZ Groningen

In het Academisch Ziekenhuis Groningen is een nieuwe techniek ontwikkeld voor levertransplantaties bij kinderen. Het is het enige ziekenhuis in Nederland dat deze operaties mag uitvoeren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Een groot probleem bij levertransplantaties is steeds geweest dat het moeilijk is om geschikte – kleine – donorlevers voor kinderen te vinden. In Groningen is nu een techniek beproefd waarbij een lever van een volwassen donor in tweeën wordt gedeeld. De delen kunnen dan gebruikt worden als nieuwe levers voor twee kinderen.
Volgens woordvoerder R. Verhagen van het AZG gaat het om de zogenaamde ‘split-liver-techniek’. Daarbij groeit de geïmplanteerde halve lever met het kindje mee. Ook is er ervaring opgedaan met een andere techniek waarbij een volwassen lever zodanig wordt verkleind tot het in de buikholte van het kind ‘past’.
De technieken werden sinds het begin van de jaren negentig ontwikkeld door drs. Koert de Jong en drs. Paul Peeters die er deze maand op hopen te promoveren. De techniek maakt gebruik van het feit dat lever de unieke eigenschap heeft dat verloren gegaan weefsel zich kan herstellen. Het wegsnijden van een deel van de lever kan nu ook bij patiënten met leverkanker uitkomst bieden.