nieuws

05 mrt 2019, 12:12

Tweede Kamer unaniem voor parlementaire enquête naar gaswinning

Tweede Kamer unaniem voor parlementaire enquête naar gaswinning

De Tweede Kamer heeft zich unaniem achter het voorstel voor een parlementaire enquête naar de gaswinning in Groningen geschaard, zo meldt de NOS. Naar verwachting zal de parlementaire enquête, het zwaarste middel van het parlement om zijn controlerende functie uit te oefenen, pas volgend jaar van start gaan.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De motie voor het houden van een parlementaire enquête werd in eerste instantie ingediend door GroenLinks en de PvdA. Die motie werd echter aangehouden en na overleg met andere partijen en aanpassingen in de tekst opnieuw voorgelegd aan alle fracties. Die hebben nu stuk voor stuk hun handtekening onder de motie gezet.

 

Dat betekent dat een commissie van Kamerleden betrokkenen bij de gaswinning publiekelijk en onder ede ter verantwoording te roepen. Volgens de Tweede Kamer is dit niet alleen nodig om de onderste steen boven te krijgen, maar ook om het vertrouwen van de Groningers in de politiek te herstellen.

 

De parlementaire enquête zal pas van start gaan als de “fysieke versterking van de meest risicovolle woningen structureel op gang is gekomen”, zo staat in de motie. Ook moet de oprichting van twee nieuwe instituten die zich bezig gaan houden met het schadeherstel en de compensatie, het Instituut Mijnbouwschade en het Instituut Versterkingsorganisatie, eerst zijn afgerond.