nieuws

06 sep 2001, 00:12 door André Spaansen

Studenten: ‘Sommige honden juist beter af zònder staart’

Vanaf deze week mogen hondenfokkers geen staarten van jonge honden afknippen. Ethische bezwaren leidden er toe dat het gebruik bij wet verboden werd. Maar sommige honden zijn juist beter af zonder start, blijkt uit een enquête onder mensen die beroepshalve met honden werken. Een staart zit maar in de weg bij ‘werkende honden’, stellen zij.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Robert Jan Bras en Annelies Boonstra, studenten diermanagement aan het Van Hall Instituut in Leeuwarden, deden een afstudeerstudie naar de gevolgen van het coupeerverbod. Hun enquête onder fokkers, dierenartsen en rasverenigingen leidt nu tot de opvallende conclusie dat lang niet alle honden blij zullen zijn met hun voor de kniptang gespaarde staartje. Rassen die van nature geen sterke behaarde staart hebben, zoals Duitse staanders, de bekende boxers en dobermanns, hebben taartjes die gemakkelijk breken. Jachthonden zouden de staart bijvoorbeeld in het bos kunnen verwonden, als ze kwispelend tussen bomen rennen. De Groningse dierenbescherming meent dat het daarom beter is te werken met honden met behaarde staarten, omdat die vele minder snel breken.
De Friese onderzoekers menen overigens dat het coupeerverbod een goede zaak is. De staart is voor honden van belang als evenwichtsorgaan en als communicatiemiddel, stellen zij. De landelijke Dierenbescherming heeft jaren voor het coupeerverbod gestreden. ‘’Wat ons betreft mag het zelfs verbreden; ook biggen worden soms gecoupeerd’’, zegt een woordvoerder. Bovendien twijfelt de organisatie of het wel zo erg is met het breukgevaar. ANDRE SPAANSEN Fokkers vinden het vaak geen gezicht, een rashond met staart. Sommigen beweren toch te couperen en de boete op de koop toe te nemen. Sinds afgelopen week mogen staarten van honden niet meer worden gecoupeerd. Dus straks zien we in het straatbeeld weer vrolijk kwispelende boxers, bouviers, dobermanns en andere dieren bij dus een aantal eeuwenlang de staartjes weg waren. De experts wijzen erop dat het couperen lang niet altijd is gedaan voor het ‘gezicht’, maar ook vanwege praktische nadelen van het staartdragen.