nieuws

28 apr 2016, 10:10

Stadjers kunnen stemmen op nieuwe nachtburgemeester

Stadjers kunnen stemmen op nieuwe nachtburgemeester

De inwoners van de stad Groningen kunnen vanaf nu stemmen op een nieuwe nachtburgemeester. Er zijn nog vijf kandidaten in de race om te worden verkozen tot hét gezicht van de Groningse nacht. De huidige Nachtburgemeester Chris Garrit legt na iets meer dan vier jaar zijn nachtburgemeesterschap neer. Hij profileerde zichzelf in die tijd als bruggenbouwer tussen stappers, horeca en gemeente.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Garrit was al langer op zoek naar een opvolger. “We zouden de nieuwe burgemeester kiezen op 19 februari, maar de gemeente stelde opeens geen geld meer beschikbaar. Na een zoektocht hebben we stadsblog Sikkom bereid gevonden om de verkiezing te gaan organiseren.”

"Sikkom vindt het belangrijk dat er een nieuwe verkiezing komt", zegt Willem Groeneveld, de drijvende kracht achter het stadsblog. "We gaan hier prat op ons fantastische uitgaansleven, maar dan kunnen we niet zonder een hoeder van de nacht."

Negen Stadjers meldden zich aan voor het nachtburgemeesterschap. Uiteindelijk gaan vijf kandidaten door naar de finale op 18 mei in Huize Maas. Oelinda de Vries, Hubert Nauta, Merlijn Poelman, Annemiek Rosaria en Benito gaan met elkaar de strijd aan. Inwoners van Groningen kunnen via een speciale website stemmen op hun favoriet. Ook tijdens de finale is er nog een stemming onder het publiek. De verkiezing is vrij toegankelijk.

De uitslag van de stemming is uiteindelijk raadgevend, zodat het uiteindelijk niet alleen maar draait om wie de meeste Facebook-vriendjes en online bereik heeft. Een vakjury maakt uiteindelijk de keuze, want het draait volgens de initiatiefnemers vooral om het verhaal van de nieuwe nachtburgemeester.

Garrit zegt zelf niets te maken te willen hebben met de verkiezing zelf. “Ik verzorg wel de muzikale omlijsting en zal achter de schermen tips geven, maar ik wil scheve gezichten voorkomen”, zegt hij. “Sikkom verzorgt de stemming en bepaalt wie er in de vakjury komt. Ik weet wel dat ze zoeken naar juryleden die met de nacht te maken hebben. Mogelijk dat de jury wordt gevuld met vertegenwoordigers van de gemeente, de politie, de horeca en de studenten. Dat zorgt ook meteen voor een breed draagvlak.”