nieuws

24 jan 2003, 00:12

Sjon Lammerts: ‘Eindelijk gerechtigheid; overheid nu vaker aansprakelijk te stellen’

'Eindelijk gerechtigheid. Niet alleen voor mezelf maar voor alle burgers die het slachtoffer zijn van falend overheidsbeleid in Nederland. De uitspraak in Groningen kan zeer verstrekkende gevolgen krijgen'. Zo reageert Sjon Lammerts op een voor hem gunstige uitspraak van de Groningse rechtbank.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

'Voortaan kunnen burgers vaker een rechtszaak aanspannen tegen de overheid wanneer ze het gevoel hebben dat de overheid in gebreke is gebleven. Ik denk daarbij ook even aan ‘Volendam’ of ‘Enschede’. Maar ook voor mijn vrouw en zoon vind ik het prachtig’. Lammerts (48) zegt een en ander in reactie op een uitspraak van de Groningse rechtbank. Deze heeft hem in het gelijk gesteld in een zaak over de ‘Oosterpark-rellen’ in Groningen. Die braken uit in de nacht van 30 december 1997. Die rellen konden steeds verder uitgroeien omdat de Groningse politie uren lang wachtte met ingrijpen nadat Lammerts in zijn woning in de Oosterparkwijk door jongeren werd belegerd. De jongeren waren boos op het vroegere SP-Statenlid omdat zijn partij een folder had verspreid in de wijk waarin werd gesteld dat enkele jongelui zich misdroegen in die wijk.
Volgens Sjon Lammerts is zijn gezin slachtoffer geworden van het feit dat de politie veel te laat ingreep. Naar aanleiding van de rellen moest hij met zijn gezin de wijk verlaten. Ook kregen zijn vrouw en zoon psychische problemen door de belegering van hun woning door de jongeren.
‘Ik ben hartstikke blij dat ik gelijk heb gekregen en dat de Groningse rechtbank zowel gemeente als Regiopolitie hoofdelijk aansprakelijk stellen voor de immateriële schade die we hebben geleden. Elke burger in Nederland zou blij moeten zijn met deze uitspraak, want nu is er tenminste jurisprudentie. De overheid denkt steeds weg te kunnen lopen voor haar verantwoordelijkheid wanneer er iets fout gaat, zoals in Enschede of Volendam. Dat heb ik nu dus afgestraft’, aldus Lammerts. Hij gaat nog met zijn advocate overleggen of hij nu een schadeclaim zal indienen, en hoe hoog die dan zal zijn’.