nieuws

06 feb 2002, 00:12

RuG-expert: ,,Rechters te coulant na dodelijke verkeersongevallen’’

Rechters zouden daders van verkeersongevallen als gevolg van bewuste verkeersovertredingen strenger moeten straffen. Dit stelt bijzonder hoogleraar verkeersrecht M. Otte van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG).

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Om dit te kunnen doen zou het bij wet mogelijk moeten worden daders van dat soort ongevallen te veroordelen voor het plegen van een opzettelijk misdrijf, iets dat op dit moment nog niet mogelijk is.
Hoewel het sinds 1997 mogelijk is daders van dodelijke ongevallen tot maximaal negen jaar celstraf te veroordelen, gebeurt dit in de praktijk nog maar zelden. De dader wordt door de wet vrijwel altijd gezien als slachtoffer van de omstandigheden en wordt derhalve veroordeeld voor een schuldmisdrijf in plaats van een opzetmisdrijf.
Uit een onderzoek van de RuG blijkt dat zo’n negentig procent van de veroorzakers van dodelijke ongelukken er ondanks de nieuwe wet nog steeds vanaf komt met een straf van maximaal een jaar gevangenisstraf. Vaker nog wordt de dader echter beboet met een lichte werkstraf van maximaal 240 uur.