nieuws

26 apr 2016, 12:12

Rooie Rinus, Pé Daalemmer en veertien andere Stadjers krijgen lintje

Rooie Rinus, Pé Daalemmer en veertien andere Stadjers krijgen lintje

Burgemeester Peter den Oudsten heeft dinsdagochtend een Koninklijke onderscheiding uitgereikt aan Pé en Rinus en veertien andere Groningers. Volgens de gemeente Groningen krijgt Prof. Dr. Gerhard Rakhorst de hoogste onderscheiding van de gehuldigden. Hij is Ridder in de Orde van de Nederlandse Leeuw geworden en hij kreeg die onderscheiding vanwege zijn bijzondere verdiensten in de medische wereld.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Frank den Hollander (Rooie Rinus), Peter de Haan (Pé Daalemmer) en Alina Kiers werden benoemd tot Ridder in de Orde van Oranje Nassau. Ze kregen hun lintje omdat ze in verschillende hoedanigheden en in een wisselende samenstelling een belangrijke bijdrage hebben geleverd aan de Groninger taal en cultuur. Ze maakte onder andere furore als de Bende van BafloBill en Voorheen de Bende.

Gerhard Rakhorst kreeg zijn hoge onderscheiding omdat hij als hoofd van de vakgroep Biomedical Engineering van de Rijksuniversiteit Groningen aan de basis stond van een medische vinding die ervoor zorgt dat donororganen langer bruikbaar houdt in afwachting van transplantatie. De machine voorziet de organen buiten een lichaam van bloed en zuurstof. De vinding is internationaal bekend, omdat nu meer organen in aanmerking komen voor transplantatie.

In totaal zestien Groningers kregen een lintje van de burgemeester. Suzanne van Bergen, Ronald Frieling, Sipko Middel, Geert Niemeijer, Rutger Noordam, Erik Pater en Kees van Vliet werden benoemd tot Lid in de Orde van Oranje Nassau. Ze maken zich jarenlang op allerlei terreinen maatschappelijk verdienstelijk met vrijwilligerswerk, vaak naast een betaalde baan.

Janny Dekker, Douwe Fokkinga, Xuefei Knoester-Cao, Jan Visser, Peter Yspeert zijn nu Ridder in de Orde van Oranje Nassau geworden. Ze leverden allemaal een bijzondere en brede verdienste voor de samenleving.