nieuws

29 mrt 2018, 14:02

'Gaswinning via 12 miljard kuub (in 2022) uiteindelijk terug naar 0 in 2030'

'Gaswinning via 12 miljard kuub (in 2022) uiteindelijk terug naar 0 in 2030'

De gaswinning in Groningen wordt helemaal afgebouwd naar 0. Dat moet volgens minister-president Mark Rutte en minister Wiebes van Economische Zaken in 2030 zijn gerealiseerd. De gaskraan wordt in stappen dichtgedraaid. Uiterlijk in 2022 moet het niveau zijn teruggebracht naar 12 miljard kuub per jaar. De kans bestaat echter dat de gaswinning nog sneller wordt teruggebracht. 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat heeft Rutte donderdag bekend gemaakt tijdens zijn wekelijkse persconferentie. Minister Wiebes lichtte het plan daarna nog toen. 

In een warme winter kan het zelfs zo zijn dat er al in 2020 maar 12 miljard kuub aardgas wordt gewonnen. In een koud jaar is er eerst nog wel meer gas nodig. 

Het kabinet gaat maatregelen nemen om de gaswinning zo snel mogelijk af te bouwen. Zo wordt de export verminderd, komt er een uitbreiding van een stikstoffabriek en moeten andere industriele bedrijven van het gas af. Ook moeten de Nederlandse huishoudens minder gas gaan gebruiken. Dat gaat de belastingbetaler wel in z'n portemonnee voelen. "Er zijn offers nodig", aldus Wiebes, die verder spreekt van een keerpunt. "Ik heb gevochten voor de Groningers." 

In het gasveld blijft dus ook na 2030 nog gas zitten, dat niet wordt gewonnen. 

In de Tweede Kamer werd gesproken van een historisch besluit. Ook de Groningse gedeputeerde Eelco Eikenaar is blij. "Hier is jarenlang voor gestreden door de Groningers. En ik ga vandaag even niet tragisch doen over het feit dat dit besluit eigenlijk te laat is genomen. De gaskraan gaat dicht en dat is fantastisch nieuws. Het probleem wordt bij de bron aangepakt en ik lees in de brief van de minister dat ze dat zo snel mogelijk gaan doen. Ik concludeer zelfs dat ze inzetten op een niveau van 7,5 miljard in 2022. Daarvoor moeten nu de maatregelen worden genomen. Sneller dan snel. En dan kunnen de specialisten kijken wat de effecten zijn. Ik hoop van harte dat we dan minder huizen hoeven te versterken, maar we moeten wel doen wat nodig is. Ook als de gaswinning helemaal is teruggebracht.”

NAM
De NAM heeft nog niet gereageerd. Wiebes verwacht niet dat ze blij zijn met het besluit. Wel is hij in onderhandeling met de NAM over het afbouwplan. Daarbij hoopt de minister dat hij geen claim aan z'n broek krijgt omdat de NAM niet het hele gasveld kan leeghalen.