nieuws

10 nov 2000, 00:12

Opnieuw intensive care afdeling Academisch Ziekenhuis dicht

– Het Academisch Ziekenhuis Groningen heeft de intensive care afdeling van interne geneeskunde gesloten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De directie heeft daartoe donderdag besloten om te voorkomen dat een bacterie de afdeling kan besmetten. Het is de tweede intensive care afdeling die gesloten wordt bij dit Groningse ziekenhuis. Vorige week moest de intensive care van de chirurgische afdeling worden gesloten. Deze is inmiddels weer voor de helft geopend.
Aanleiding voor de sluitingen vormt de aanwezigheid van een bacterie, de Acinetobacter baumannii. Deze bacterie heeft in het Academisch Ziekenhuis Groningen inmiddels vier patiënten besmet, die allen geïsoleerd worden verpleegd.
Tot de maatregelen om de intensive care afdeling van interne geneeskunde uit preventief oogpunt te sluiten werd donderdag besloten nadat bij een patiënt , afkomstig uit Groningen die in Leeuwarden verder werd verpleegd, de bacterie werd aangetroffen. Deze patiënt is inmiddels terug naar Groningen gebracht waar hij verder wordt verpleegd.
Volgens woordvoerder R. Verhagen zal de afdeling Intensive care mogelijk tot maandag gesloten moeten blijven. Door de sluitingen ontstaat er in Groningen wel een capaciteitsprobleem, waardoor er nauwelijks nog ruimte is om andere intensive care patiënten op te nemen. Het Groningse ziekenhuis zal de andere noordelijke ziekenhuizen daar van op de hoogte brengen. ‘Dat capaciteitsprobleem is een zorgelijk situatie’, aldus Verhagen