Nieuws

Opinie: "Friesland wil minder doen met Groningen, maar schiet in eigen voet"

Friesland heeft besloten om minder samen te werken met Groningen en Drenthe. Deze provincie stapt uit een gemeenschappelijke lobby van Samenwerkingsverband Noord Nederland (SNN) omdat die samenwerking ‘niet effectief’ zou zijn.


Leestijd: 2 minuten

Friesland heeft nu een Commissaris van de Koning die in tegenstelling tot zijn voorgangers weer het Friese belang voorop wil stellen. Deze Commissaris, Arno Brok, vindt dat zijn provincie ‘moet redeneren vanuit het Friese belang’. In Friesland bestaat het gevoel dat de noordelijke lobby te veel in het voordeel van de stad Groningen en de provincie Groningen werkt.

Friesland is daarom ook al een tijd bezig met eigen lobbyactiviteiten zonder Groningen en Drenthe. Friesland organiseert al jaren elk jaar een eigen ‘Frieslanddag’in Brussel over verschillende thema’s.

Het is goed mogelijk dat de Friese Commissaris zich met het trekken van een Friese chauvinistische kaart populair weet te maken bij een deel van de Friese bevolking. “Make Friesland Great Again”. Maar hij moet die achterban er dan ook niet bij gaan vertellen dat die Noordelijke samenwerking voor Friesland zeer veel voordelen heeft gehad.

  • Zo verhuisde in 2003 de hogere agrarische opleiding Van Hall Instituut van Groningen naar Leeuwarden, wat leidde tot Van Hall Larenstein in Leeuwarden, een indrukwekkende onderwijsinstelling.
  • Leeuwarden is het centrum van watertechnologie geworden, mede dankzij samenwerking met ook in Groningen gevestigde onderwijsinstellingen als RUG en Hanzehogeschool.
  • Door de reorganisatie van het Nederlandse rechtbankenstelsel (2013) ontstond de Rechtbank Noord-Nederland, met Leeuwarden als hoofdstad.
  • De kandidatuur van Leeuwarden als culturele hoofdstad van Europa in 2018, was tot stand gekomen net steun van Drenthe en Groningen.

Jammer dat Arno Brok deze vruchten die de samenwerking voor Friesland heeft opgeleverd er niet bij noemt.

Het zou spijtig zijn voor álle drie provincies wanneer Friesland alleen verder wil trekken en voor een nuffig provincialisme kiest. Dat zou uiteindelijk ook slecht zijn voor Friesland, dat onder leiding van Brok een machtige sprong zegt te maken aan een polsstok, en wuivend naar het toegestroomde publiek helaas toch nog in de plomp belandt.

Dat zou jammer zijn, beste buurprovincie! Want Friesland is ook de provincie waar op 15 juli 1585 de “Academia Franekerensis” werd opgericht: de Universiteit van Franeker, de tweede universiteit van Nederland. Deze werd helaas in 1811 gesloten.

Maar sinds enige tijd heeft Friesland wel weer kans op universitair onderwijs in het kader van de Universiteit van het Noorden, een initiatief van de RUG.

Het zou jammer en dom zijn wanneer Friesland die kans niet met beide handen aangrijpt en in plaats van voor wetenschap en vooruitgang kiest voor benepen provincialisme onder leiding van Arno Brok.

(Foto: Commissaris Arno Brok, Provincie Friesland).