nieuws

05 aug 2019, 11:11

Openluchtmuseum Het Hoogeland 60 jaar; expositie over de scholen van vroeger in Groningen

Openluchtmuseum Het Hoogeland 60 jaar; expositie over de scholen van vroeger in Groningen

Eén van de verborgen pareltjes op museum-gebied in de provincie Groningen is het Openluchtmuseum in Warffum. In dit Museum, een half uurtje rijden van Groningen, is van alles te zien over het Groningen in vroegere tijden. In het kader van het zestigjarig bestaan is er momenteel een boeiende tentoonstelling over de geschiedenis van het onderwijs in Groningen, van leesplankjes tot wandplaten.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Leesplankjes, schoolplaten, de plak en de pechvogel; bekende voorwerpen uit de geschiedenis van ons onderwijs. In de 19e eeuw kreeg het onderwijs de vorm die we nu nog kennen. De tentoonstelling Terug naar School laat deze ontwikkeling zien, zo meldt de website met Uitgaans-activiteiten van Marketing Groningen, visitgroningen.nl

De tentoonstelling voert de bezoeker van de chaotische lespraktijk van de 18e eeuw via de belangrijkste 19 e eeuwse vernieuwers naar de manier waarop het moderne lager onderwijs langzaam gestalte kreeg. De expositie toont natuurlijk het lesmateriaal, de schoolbanken en disciplinemaatregelen, maar daarnaast is er ook aandacht voor de schoolgebouwen, voor klassenfoto’s, de kweekschool en onderwijswetgeving én voor het beeld van de wereld dat kinderen toen en nu kregen voorgeschoteld.

 

De expositie is onderdeel van het jubileumprogramma van het openluchtmuseum, dat 60 jaar geleden werd opgericht. De tentoonstelling vindt plaats in het hoofdgebouw, dat in de vorige eeuw de Openbare Lagere School van Warffum was. Maar ook op andere plekken in het museum wordt aandacht besteed aan de expositie, zoals in de voormalige bewaarschool en gymzaal, waar nu museumrestaurant Het Spijslokaal is gevestigd.