nieuws

29 nov 2002, 00:12

Onderzoek RuG: veel discriminatie in EU

Discriminatie op grond van nationaliteit komt in de Europese Unie vaker voor dan men op het eerste gezicht zou denken. Vooral bij de toegang tot sociale voorzieningen wordt veel gediscrimineerd. Dat blijkt uit een onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens onderzoeker Gareth Davies komt dit doordat sociale voorzieningen als gezondheidszorg en onderwijs zijn opgebouwd volgens nationale voorschriften. Als bijvoorbeeld een in Nederland wonende Spanjaard toegang zoekt tot een ziekenhuis, kan hij allerlei problemen ondervinden die het gevolg zijn van een niet-Nederlandse nationaliteit, aldus Davies. “Die problemen hebben te maken met administratieve moeilijkheden en de erkenning van buitenlandse documenten.”
Allochtonen moeten zich aanpassen aan nationale regelingen, ook als dat voor hen praktisch onmogelijk is, aldus de onderzoeker. “Ook dat is discriminatie”, zegt hij. “Als je je wilt inschrijven bij een gemeente, vraagt men naar een geboorteakte met de namen van je ouders”, zegt Davies. “Maar in verscheidene landen, zoals Groot-Brittannië, kennen ze dat helemaal niet. Dat levert een hoop gedoe op.”
De wetenschapper stelt dat de welvaartstaat ingrijpend geherstructureerd moet worden, om een discriminatievrij Europa te krijgen. Davies meent dat de grenzen van de EU opengesteld moeten worden voor gezondheidszorg, onderwijs, sociale zekerheid en andere sociale voorzieningen. “De welvaartstaat is gebouwd op nationale beginselen”, meent hij. “Als Nederlander moet je naar een Nederlandse arts. Dat hele systeem moet anders, zodat je als Hollander ook gewoon naar een arts in Bremen kunt, en de zorgverzekeraar daarvoor betaalt.”