nieuws

21 jun 2000, 00:12

Noordelijke economische gedeputeerden vliegen elkaar in de haren

Het gaat niet goed met de samenwerking tussen de drie noordelijke provincies. In plaats van dat Groningen, Friesland en Drenthe vol elan verder werken aan het verstevigen van de samenwerking waar ze alle drie profijt van hebben kibbelen ze onderling over de vraag hoe ze miljarden van de Rijksoverheid moeten verdelen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Dat vindt de vertrekkende Groningse gedeputeerde voor economische zaken A. Sakkers (VVD) die volgende week aantreedt als burgemeester van Heerlen.
Volgens Sakkers hebben de drie noordelijke provincies twee jaar geleden veel goodwill gekweekt in Den Haag door de wijze waarop ze een front vormden en zich samen presenteerden als ‘het noorden’. Dat resulteerde in een toekenning van miljarden aan steun op advies van de zogenaamde commissie Langman.
Volgens Sakkers is het sinds de toekenning van die miljarden echter snel bergafwaarts gegaan met de noordelijke samenwerking en houden de noordelijke gedeputeerden zich nu vooral bezig met zaken die de eigen provinciegrenzen niet overschrijden. Zijn kritiek geldt ook maatschappelijke organisaties die zich volgens hem nu minder inzetten voor ‘het noorden als geheel in plaats van voor hun eigen provincie’. Sakkers vindt het hoog tijd worden om de samenwerking nieuw elan te geven omdat er belangrijke projecten op stapel staan, zoals de aanleg van de zweeftrein.