Nieuws

Nieuwe aanpak versterking rijksmonumenten aardbevingsgebied

In het aardbevingsgebied is een proef van start gegaan met een andere aanpak voor de versterking van erfgoed. De eerste vier eigenaren van rijksmonumenten in Groningen zijn, als onderdeel van het proefproject, nu zelf opdrachtgever bij het versterkingsproces.


Leestijd: 1 minuut

Foto | Provincie Groningen
Foto | Provincie Groningen

Woensdag waren gedeputeerde Susan Rop, staatssecretaris van Cultuur Gunay Uslu en staatssecretaris van Mijnbouw Hans Vijlbrief aanwezig in Stedum om het startsein te geven voor het project.

De Vereniging Groninger Monument Eigenaren heeft samen met gemeenten, ministeries en provincie Groningen deze andere aanpak tot stand gebracht. Hierbij wordt de versterking slim gecombineerd met schadeherstel, restauratie, onderhoud en verduurzaming. De eigenaar wordt tijdens het versterkingsproces ondersteund door een zelfgekozen restauratiearchitect en aannemer. Zij beslissen samen over de aanpak en de werkzaamheden die gecombineerd kunnen worden.  Het Restauratiefonds en het Erfgoedloket Groningen hebben hierbij een belangrijke rol. De aanpak is erop gericht om versnelling aan te brengen en de eigenaren weer gemotiveerd te krijgen. Het behoud van erfgoed is het doel.

Deze werkwijze is gericht op samenwerken en vertrouwen. De nieuwe aanpak wordt tot midden 2026 bij 15 erfgoedpanden getoetst. Het doel is om deze nieuwe werkwijze uiteindelijk voor alle eigenaren van een rijksmonument, gemeentemonument, karakteristiek of beeldbepalend pand beschikbaar te maken.