Jansen en Heuning is gespecialiseerd in het maken van machines om ‘bulkgoederen’ te hanteren: losse goederen zoals suiker, zand, grind en zout. Producten die niet vervoerd worden in pallets of dozen. “Wij maken machines om de producten binnen een bedrijf van A naar B te brengen”, vertelt commercieel directeur Luuk Hooyman.
Het gaat om grote machines: kettingtransporteurs, schroeftransporteurs en bandtransporteurs. Bij die laatste worden de goederen op een lopende band van de ene naar de andere plek vervoerd. Jansen en Heuning werkt voor verschillende grote bedrijven, waaronder aardappelconcern Avebe, zoutproducent Nobian en Teijin, een producent van kunststofvezels.
Van het bedenken en ontwerpen van de machines tot het produceren: bij Jansen en Heuning gebeurt het allemaal. In totaal zijn er veertig werknemers. “Onze engineers ontwerpen de machines, vervolgens bouwen de lassers en monteurs van de productieafdeling het apparaat, en dan hebben we ook nog monteurs die het op locatie in elkaar schroeven. We doen dus complete projecten, en niet maar één onderdeel.”
Voor Jansen en Heuning is de energietransitie een belangrijk thema. “Wij merken dat onze klanten er veel mee bezig zijn. Wij denken graag met hen mee, en werken daarom ook aan de energiezuinigheid van onze transporteurs. Ze worden bijna allemaal elektrisch aangedreven, we hergebruiken onderdelen, maar ook in het ontwerp zorgen we dat de machine zo soepel en zuinig mogelijk draait. ”
Ook binnen de eigen bedrijfsvoering staat duurzaamheid hoog in het vaandel. De afgelopen jaren heeft het bedrijf grote stappen gezet op dit gebied. Een toonbeeld daarvan zijn de twee grote watertanks: één van 5000 liter, en één van 7000 liter. Eén van de tanks staat aan de voorzijde van het pand. “De grootste tank hebben we zelf in elkaar gelast, van roestvrijstaal.”
In de tanks wordt regenwater opgevangen, dat vanaf het dak van het bedrijfspand komt. Een aanzienlijke oppervlakte. Het water wordt gebruikt voor alles waar geen drinkwater voor nodig is. “Van het doorspoelen van de toiletten tot het wassen van de bedrijfsauto’s.” De watertanks zijn nu een jaar in gebruik. “Het mes snijdt aan twee kanten: we zijn duurzaam bezig, en het bespaart water en wat geld.”
Naast watertanks heeft Jansen en Heuning 1098 zonnepanelen op het dak. Goed voor 250 kilowatt aan stroom, wat goed van pas komt, met al die lasapparaten die dagelijks aanstaan.
En het bedrijf is nog lang niet uitvergroend, want er komen twee verticale windmolens bij: windmolens met verticaal draaiende assen, die als voordeel hebben dat ze niet afhankelijk zijn van de windrichting. En ze nemen minder ruimte in beslag. “Volgend jaar rond deze tijd staan ze op het dak.”
Dit artikel verscheen eerder in de Groninger Ondernemers Courant.