nieuws

21 jun 2000, 00:12

Justitie onderzoekt aangetroffen genetische aardappelen oost-Groningen

Justitie in Groningen is een onderzoek begonnen naar genetisch gemanipuleerde aardappelen die mogelijk afkomstig zijn van het aardappelzetmeelconcern Avebe.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens persofficier van justitie mr. Schuth betreft het een vervolg-onderzoek op een zaak met gemodificeerde aardappelen van vorig jaar. Toen teelde Avebe genetisch gemodificeerde aardappelen in de verwachting dat het rijk daar toestemming voor zou geven. Maar eind vorig jaar kwam er juist een verbod op de teelt van genetisch gemanipuleerde aardappelen en moest het bedrijf de geteelde gewassen verwijderen. Dat leverde Avebe toen een waarschuwing op van justitie omdat er geen toestemming was geweest voor de teelt.
Onlangs meldden boeren in oost-Groningen dat er in partijen echter toch genetisch gemanipuleerde aardappelen waren aangetroffen. Volgens justitie wordt nu onderzocht om wat voor aardappelen het daarbij precies gaat. Justitie wil graag weten of het aardappelen zijn die vorig jaar door Avebe zijn geteeld of dat het wellicht om nieuwe genetisch gemanipuleerde aardappelen gaat.
Avebe heeft een verklaring uitgegeven volgens welke alle maatregelen zijn genomen om te voorkomen dat genetisch gemodificeerde aardappelen vermengd zouden kunnen worden met partijen gewone aardappelen.