nieuws

25 okt 2007, 11:11

Invloed zomertijd op slaapritme groter dan gedacht

De invloed van de zomertijd op het slaapritme is groter dan gedacht. Dat blijkt uit onderzoek van de Rijksuniversiteit Groningen (RuG) en de Ludwig-Maximilians-Universität in München. Het onderzoek wijst uit dat de zomertijd een langdurig en groot effect heeft op de biologische klok van mensen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Een kwart van de wereldbevolking heeft ieder jaar met zomertijd te maken. Dankzij deze maatregel, die in de vorige eeuw werd ingevoerd, blijft het in de zomermaanden langer licht. In het voorjaar wordt de klok een uur vooruit gezet; in het najaar achteruit. Komend weekend, in de nacht van zaterdag op zondag, wordt de klok weer een uur teruggezet.


Voor het onderzoek hebben de wetenschappers 50.000 mensen vanuit de hele wereld een online vragenlijst laten invullen. Hieruit kwam naar voren dat met name avondmensen, na het ingaan van de zomertijd, kampen met een verstoord slaapritme. Zodra de klok weer een uur terug gaat, verdwijnen de problemen weer, aldus de onderzoekers.


Volgens de onderzoekers wordt de biologische klok van mensen vooral aangestuurd door licht. In de winter loopt onze klok ongeveer gelijk met de momenten waarop het licht en donker wordt. In de zomer gebeurt dit echter niet en wordt het interne ritme van mensen niet aangepast. ‘’Daardoor slapen we minder en neemt de kwaliteit van onze slaap in de zomermaanden wellicht af’’, aldus de wetenschappers.


De onderzoekers vermoeden bovendien dat de introductie van de zomertijd één van de oorzaken is van het feit dat onder andere het voortplantingsgedrag van mensen de afgelopen decennia minder seizoensgebonden is geworden. Onze biologische klok raakt door de zomertijd zo in de war dat hij niet meer goed in staat is te bepalen in welk seizoen we zitten, stellen zij.


Omdat uit het onderzoek blijkt dat het effect van de zomertijd op onze biologische klok
veel groter is dan voorheen werd gedacht, pleiten de onderzoekers ervoor de zomertijd te herevalueren en eventueel af te schaffen