nieuws

29 jun 2000, 00:12

Internationale profwielerklassieker vernoemd naar overleden Kamerlid Henk Vos

De naam van de vorig jaar overleden oud-parlementarier en prominente Groninger Henk Vos wordt vereeuwigd in een wielersportevenement. Op 1 september zal in de provincie Groningen de eerste editie van deze internationale profwielerklassieker verreden worden. Zowel start als finish zijn in de stad Groningen. Vos had een grote passie voor wielrennen en was de laatste vijf jaar van zijn leven voorzitter van de VVBW, de vakbond van de Nederlandse wielerprofs.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Koersdirecteur Cees Priem zegt deze taak op zich te hebben genomen als eerbetoon aan Vos: ‘Hij was de eerste die me steunde tijdens mijn moeilijke verblijf in Frankrijk’. De koersdirecteur zat in 1998 maandenlang vast in Frankrijk, als gevolg van het dopingschandaal dat de Tour de France dat jaar in opspraak bracht. Priem werd door de Fransen verdacht van dopinghandel.
Onderhandelingen met de internationale topploegen zijn momenteel in volle gang, aldus Priem. Alle Nederlandse ploegen zullen aan de start verschijnen. De Stichting Henk Vos Memorial organiseert de wedstrijd. Deze stichting werkt daarbij samen met de gemeente en de provincie Groningen. ‘Het is de bedoeling de koers voortaan jaarlijks te rijden’, aldus stichtingsvoorzitter Bianca Vos, dochter van het overleden Kamerlid.