nieuws

06 jul 2000, 00:12

Illegale verkoop cannabis in Groningen stagneert

De illegale verkoop van cannabis in Groningen stagneert. Volgens B en W floreert de softdrugs-handel prima in veertien toegestane coffeeshops, maar groeit de handel buiten de coffeeshops om niet meer. Dat is opmerkelijk omdat in de andere grotere steden de illegale softdrugs-handel juist wel groeit.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens burgemeester J. Wallage lijkt in Groningen de softdrugs-handel behoorlijk onder controle. ‘Met de veertien coffeeshops zijn vraag en aanbod hier nu goed op elkaar afgestemd’.
Groningen voert al jaren een streng beleid waarbij de uitbaters van coffeeshops zich aan tal van regels moeten houden. B en W zijn zeer tevreden over de resultaten. Zo tevreden dat ze het beleid enigszins willen versoepelen en ook buiten het centrum coffeeshops willen toestaan. Maar meer dan veertien coffeeshops in totaal mogen er niet komen. De gemeenteraad wil ook jongeren vanaf 16 jaar toestaan naar de coffeeshops te gaan, maar dat is tot Wallage’s spijt in strijd met het nationale beleid. En ook de aanvoer van coffeeshops via de achterdeur kan tot zijn ongenoegen niet gelegaliseerd worden, omdat justitie dat niet toestaat. ‘Men buigt wel erg diep voor het buitenland. En dat terwijl er in Nederland zestig burgemeesters zijn, echt geen links-radicalen, die er wel voor pleiten’, aldus Wallage.