nieuws

21 jun 2000, 00:12

High-tech wereldprimeur in Delfzijl: super-aluminium

Delfzijl heeft er een nieuw bedrijf bij gekregen dat produkten op de markt brengt die zijn gemaakt van een nieuw ‘superaluminium’.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het betreft aluminium dat bereid is volgens het Rapid Solidification Process, waardoor het aanzienlijk sneller kan stollen. RSP Technology bv is dan ook de naam van dit bedrijf dat momenteel in aanbouw is en dat vanaf eind dit jaar vanuit Delfzijl de wereld hoopt te veroveren.
Het aparte stollingsprocedé geeft het nieuwe aluminium uitzonderlijke eigenschappen. Zo is het twee keer zo sterk als gewoon aluminium en heeft het een beduidend lagere uitzettingscoëfficiënt.
Volgens directeur Fred Dom van RSP Technology kan het vernieuwde metaal vooral interessant zijn in werelden waar het aan komt op topprestaties, waar het uiterste gevraagd wordt van mensen en materialen. Hij brengt onder meer zuigers op de markt voor race-motoren. De coureurs van formule 1 wagens hoeven niet bevreesd te zijn dat ze vanwege een kapotte zuiger de race moeten staken.
Maar niet alleen voor racemotoren hoopt RSP te produceren: overal waar nu nog titanium gebruikt wordt zou het goedkopere en lichtere nieuwe aluminium ingezet kunnen worden. Andere toepassingsmogelijkheden zijn de klapschaats, rollerscates of fietsen.
Het nieuwe procédé is overigens niet in Groningen ontwikkeld maar aan de Technische Universiteit Delft. Dom koos echter voor vestiging in Delfzijl van zijn bedrijf omdat daar Aldel is gevestigd, dat het vloeibare aluminium aanlevert dat volgens het nieuwe procédé gestold wordt. Wanneer het nieuwe bedrijf van start gaat werken er vijftien mensen. Maar volgens de planning moeten dat er over vijf jaar honderd tot honderdvijftig zijn.