nieuws

21 jun 2000, 00:12

Groningse stralingsmeter ‘Medusa’ krijgt internationale erkenning

Een in Groningen ontwikkelde methode om de natuurlijke radioactiviteit van het zand op de zeebodem te meten krijgt nationale en internationale erkenning. Het businessplan van het Groningse bedrijf Medusa Explorations was een van de kandidaten voor het winnen van de European Award for the Spirit of Enterprise, die dinsdag 20 juni in Parijs is uitgereikt. Een Belgisch initiatief ging er echter met de prijs vandoor. ‘Toch kregen we in Parijs veel aandacht’, aldus dr. H. Limburg van Medusa dinsdagavond vanuit de Franse hoofdstad, vlak voordat hij op het vliegtuig naar Nederland stapte.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Met de hulp van de methode is het mogelijk snel en goedkoop de zee- of rivierbodem in beeld te brengen. In plaats van het naar een laboratorium brengen van bodemmonster, vindt de analyse razendsnel ter plekke plaats. Met de techniek is het goed mogelijk de verplaatsing van in zee gestort slib te volgen. Vorige week was het een van de beste drie bij een landelijke verkiezing van ondernemingsplannen. Deze werd georganiseerd werd door het organisatieadviesbureau Mackinsey en het managementstudiecentrum De Baak (VNO-NCW).
Het nieuwe bedrijf is opgezet door twee medewerkers van het KVI, dr. Han Limburg en drs. Ronald Koomans. Per 1 juli zal het van start gaan. De initiatiefnemers zien een markt voor hun diensten bij zowel overheid als bedrijfsleven. Het systeem zou onder meer gebruikt kunnen worden bij de bouw van een vliegveld op zee.
Medusa is een paar jaar geleden ontwikkeld door het Groningse Kernfysisch Versneller Instituut (KVI). De Medusa-detector is verwerkt in een sonde die over de zeebodem sleept en iedere twee meter een meting doet. Deze sensoren meten de zogenaamde gammastralen die de bodem van nature uitzendt. Het systeem is al bekend op de commerciële markt. De Baggergroep IHC Holland nam er in 1997 een licentie op om er ‘intelligente’ zuigkoppen voor baggerboten mee te ontwikkelen. Met behulp van zo’n zuigkop is het mogelijk direct de samenstelling van opgezogen bodemmateriaal te analyseren.