nieuws

12 jul 2001, 00:12

Groningse senioren worden steeds leergieriger

De eerste ‘Senioren Academie’ van Nederland viert in november haar derde lustrum. Het Hoger Onderwijs voor Ouderen, wat in Groningen ooit begon als kleinschalig initiatief, is inmiddels uitgegroeid tot een landelijk project met bijna twintigduizend deelnemers.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Verspreid over twintig onderwijsinstellingen laven de leergierige vijftigplussers zich met wetenschappelijke kennis.
Het HOVO bestaat uit cursussen, lezingen en culturele voor ouderen die op het niveau van hoger onderwijs hun interessen willen verdiepen, maar zich niet meer willen binden aan een volledige universitaire studie. De colleges worden in principe gegeven door docenten en studenten van reguliere universitaire studies. De vakgebieden variëren van geschiedenis tot economie en van theologie tot architectuur.
Het aantal deelnemers ligt momenteel rond de twintigduizend, maar gezien de demografische ontwikkeling van Nederland kan dit aantal de komende jaren, wanneer de na-oorlogse babyboomers tegen de zestig lopen, vertienvoudigen.
“De oudere van nu staat actief in de samenleving”, aldus directrice Georgina Weertman van de HOVO. “Ze zijn zelfbewust, meer en hoger opgeleid dan de generaties vòòr hen en zijn betrokken bij de wereld om hen heen. Ze gaan ook bijvoorbeeld meer op reis; ze hebben eindelijk tijd voor allerlei dingen waar ze eerder niet aan toekwamen.” Het studeren behoort ook tot die categorie.