nieuws

06 nov 2001, 00:12

Groningse prostituee besmet tientallen klanten met tbc

Tientallen mensen die de afgelopen weken in Groningen een Bulgaarse prostituee hebben bezocht, zijn vermoedelijk besmet met de ziekte tuberculose (tbc). Bij de vrouw is de ziekte het afgelopen weekend vastgesteld. De GGD probeert momenteel uit alle macht te achterhalen welke mannen de vrouw de afgelopen weken hebben bezocht. Het zou om tussen de vijftig en honderd klanten gaan.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Vanwege de lange incubatietijd vertonen mannen die de vrouw heeft besmet op dit moment nog niet het ziektebeeld van tbc. Om te voorkomen dat dit over enige tijd gebeurt, moeten ze een medicijnkuur ondergaan. De zieke prostituee ligt inmiddels in een geïsoleerde kamer in het Academisch Ziekenhuis Groningen (AZG).
Tbc is een soort longontsteking waarbij de patiënt klaagt over hoesten, gewichtverlies, moeheid, zweten en koorts. De ziekte begint sluipend. Bij mensen met een goede weerstand leidt een infectie tot een soort litteken in de long en blijven de bacteriën slapend aanwezig. Bij een minder goede weerstand of bij vele bacteriën kan de infectie tot verschillende ziektebeelden leiden. De incubatietijd kan enkele jaren bedragen.
Eerder dit jaar werden in Groningen al 1600 bezoekers van een Gronings café onderzocht op tbc. Dit gebeurde nadat de ziekte bij een barman van de studentengelegenheid was geconstateerd. 33 Bezoekers bleken geïnfecteerd en konden tijdig worden behandeld.