nieuws

24 jan 2003, 00:12

Groningse actiegroep: ‘En nu vier jaar je bek houden!’

In de nacht van woensdag 22 op donderdag 23 januari hebben activisten in de stad Groningen posters geplakt met de tekst ‘en nu 4 jaar je bek houden’.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De affiches zijn geplakt om mensen aan het denken te zetten over het nut van hun stem. De invloed van de kiezers blijft volgens hen uiteindelijk zeer beperkt. Het grote bedrijfsleven en instituten als het IMF en de WTO hebben veel meer invloed op de politiek en de samenleving dan de burger. Ook worden steeds meer belangrijke besluiten op Europees niveau genomen, daardoor daalt de invloed van de burger helemaal tot een minimum.
In een tijd waarin er een breed geloof is dat de overheid en haar parlementaire politiek daadwerkelijk dingen kan veranderen, is een tegengeluid hard nodig. Het politieke product, dat bestaat uit een leidersprofiel en een beleidsprogramma, wordt zoals elk nieuw en beloftevol wondermiddel via de massamedia aan de man gebracht door middel van imagomanagement en logovorming. Meent de actiegroep.
De burger is politiekconsument geworden en politieke partijen hebben net als ondernemingen maar één doel: zoveel mogelijk winst en dus zetels halen. Deze politiek gaat niet over inhoud, maar over manipulatie, simplisme en populisme.
De politiek moet terug naar het volk, het gaat erom dat de macht bij de mensen zelf komt te liggen, op lokaal niveau. Als mensen zelf beslissingen moeten nemen, gaan ze discussiëren, zich er in verdiepen. Zo ontstaat echte democratie. In de huidige politiek is geen ruimte voor zulke kritische geluiden, de politieke partijen trekken miljoenen uit voor een gelikte campagne en ook de overheid steekt een vermogen in reclame om de burger vooral op te roepen om te gaan stemmen, omdat anders deze zogenaamde democratie verloren zou gaan.
Wouter Hooghenboom (een van de activisten):
“Wij geloven niet in de zeggingskracht van deze overheid en de oprechtheid van haar democratie. Mensen zouden beter moeten nadenken voordat zij hun stem uitbrengen. Met een stem op welke partij dan ook geef je meteen een mandaat aan deze vleugellamme schijndemocratie om ons te regeren”.