nieuws

27 jan 2003, 00:12

Gronings statenlid stapt op na wetsovertreding

Het Groningse PvdA-statenlid Nicolette Klein Bleumink stapt met onmiddellijke ingang op uit de Provinciale Staten. Ze heeft de Provinciewet overtreden door met haar adviesbureau opdrachten aan te nemen van de Provincie Groningen. Dat heeft Commissaris van de Koningin van Groningen, H. Alders, vrijdag bekendgemaakt. De Provinciewet stelt dat statenleden geen betaalde opdrachten voor de provincie mogen uitvoeren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Klein Bleumink zegt zich niet bewust te zijn geweest van de wetsovertreding. “Ik heb me dat onvoldoende gerealiseerd. Van kwade opzet is zeker geen sprake geweest,” laat ze weten.
Alders heeft de statenleden vrijdag per brief op de hoogte gesteld van het vertrek van Klein Bleumink. Hij spreekt van een ‘vervelende situatie’ maar zegt de keuze van het statenlid om op te stappen te begrijpen. Er worden dan ook geen verdere stappen tegen Klein Bleumink genomen.
Alders erkent dat er ook door het provinciaal bestuur fouten zijn gemaakt. Gedeputeerde Staten hebben inmiddels maatregelen aangekondigd om herhaling te voorkomen. Zo worden alle nieuwe ambtenaren en statenleden op de hoogte gesteld van de inhoud van de wet.
Klein Bleumink zit sinds 1999 in Provinciale Staten van Groningen. Ze zou na de statenverkiezingen van 11 maart niet terugkeren.