nieuws

22 jun 2000, 00:12

Groningen stijgt tergend langzaam in top-honderd van zakensteden

De stad Groningen stijgt in de top-honderd van Nederlandse zakensteden. Nam Groningen in 1999 nog een treurige 96 ste plaats in op de top honderd, dit jaar is Groningen opgeklommen naar de 77ste plaats.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De top honderd is samengesteld door het zakenblad Bizz. Groningen is beslist niet de beste noordelijke gemeente: dat is Hoogeveen. Deze Drentse gemeente is zelfs als allerhoogste geƫindigd in de top honderd van zakensteden.
Dat Hoogeveen en niet Groningen zo hoog eindigt past volgens dit blad in de trend dat veel winstmakers tegenwoordig buiten de Randstad en op een afstandje van stedelijke centra te vinden willen zijn. De best florerende bedrijven vestigen zich tegenwoordig het liefst aan doorgaande routes langs snelwegen. Dat merkt bijvoorbeeld ook heel duidelijk de stad Rotterdam: die eindigde helemaal als laatste in de top-honderd.
Het onderzoek werd uitgevoerd door de Groningse hoogleraar economische geografie P. Pellenbarg, en economisch geograaf Wim Meester, eveneens van de RUG. Volgens deze onderzoekers blijken bedrijven die zich in het noorden willen vestigen vooral een voorkeur te hebben voor plaatsen aan doorgaande routes langs de snelwegen A7 en A 28. Vandaar dat behalve Hoogeveen ook Heerenveen en Meppel het in het Noorden als vestigingsplaats heel goed doen.