Nieuws

Groningen is door UNESCO benoemd als Learning City

De gemeente Groningen is toegetreden tot het UNESCO Global Network of Learning Cities (GNLC). Groningen en Den Bosch zijn de eerste Nederlandse steden met deze status.


Leestijd: 1 minuut

Gemeente steekt miljoenen in economisch herstel na corona
Gemeente steekt miljoenen in economisch herstel na corona

Binnen het netwerk van UNESCO wisselen 260 steden uit de hele wereld met elkaar kennis uit over uitdagingen en oplossingen op het gebied van onderwijs, innovatie, inclusie en duurzaamheid. Volgens wethouder Carine Bloemhoff kan de gemeente haar eigen kennis ontwikkelen door wereldwijd de samenwerking te zoeken en expertise uit te wisselen. 

Breed gedragen
Volgens UNESCO heeft Groningen veel te bieden waar het gaat om innovatieve oplossingen voor grootstedelijke problematiek. Daarnaast ging het volgens de organisatie om een breed gedragen aanvraag voor het netwerk. Zo hebben een docent uit het basisonderwijs die met zijn klas de app Spacetime Layers ontwikkelde, onderwijsinstelling Noorderpoort, de gemeente en een lid van de Unesco-jongerencommissie de handen ineen geslagen om toegelaten te worden door het netwerk. ​​​​​​​

Spacetime Layers
De eerste innovatie die door Groningen in het Learning City netwerk wordt ingebracht is Spacetime Layers, de app die ontstond in een Groningse basisschoolklas. Spacetime Layers is een platform dat educatie en cultuur verbindt via een interactieve kaart, waarop bijvoorbeeld scholen en culturele instellingen zelf hun kaartlagen kunnen beheren.

De komende tijd gaan meerdere partijen in Groningen aan de slag om te kijken welke kansen het nieuwe netwerk biedt.