Nieuws

Groen licht voor hyperloopproject: 4,5 miljoen Rijkssubsidie

De ministeries van Infrastructuur en Economische Zaken geven 4,5 miljoen euro subsidie aan een consortium van bedrijven en onderzoeksorganisaties dat werkt aan de hyperloop. Met het geld worden in het nog te bouwen European Hyperloop Center, bij Meerstad, tests en onderzoeken gedaan die moeten aantonen dat de hyperloop een veilig en duurzaam transportmiddel is.


Leestijd: 1 minuut

1000 kilometer per uur

Een hyperloop is een transportsysteem met capsules die in vacuüm buizen een topsnelheid van 1000 kilometer per uur kunnen halen. De voortstuwing gebeurt met magneten. Doordat de buizen vacuüm zijn gezogen, is er geen luchtweerstand.

Deze week een jaar geleden werd bekend dat er ten oosten van de stad Groningen, bij Meerstad, een hyperlooptestcentrum komt. Op een drie kilometer lange testbaan kan de hyperloop straks een topsnelheid van 700 kilometer per uur halen.

In een driejarig programma wordt uitgebreid onderzoek gedaan. Er moet aangetoond worden dat de hyperloop een veilige, duurzame en commercieel levensvatbare transportoplossing, en ook zal worden gekeken in hoeverre de hyperloop economisch interessant is. Het gaat daarbij om de vraag of de hyperloop voldoende nieuwe bedrijven, banen en economische groei creëert.

Met de toezegging van het Rijk heeft het initiatief nu dertig miljoen euro aan financiering rond voor de bouw van het testcomplex en het onderzoek, aldus het Hyperloop Development Program. De industriepartners leggen gezamenlijk 22,5 miljoen euro op tafel. Daarnaast heeft de provincie Groningen toegezegd 3 miljoen euro bij te dragen aan het European Hyperloop Center Groningen.