Economie

Restaurant Voilà sluit de deuren: na corona zijn stijgende kosten de druppel

Restaurant Voilà aan de W.A. Scholtenstraat sluit eind september definitief de deuren. Eigenaren Hans en Jitka Over maken in een verklaring bekend dat de aanhoudend stijgende kosten hen dwingen te stoppen. “Met pijn in ons hart is het moment gekomen om ons ‘kindje’ los te laten.” Gasten zijn nog tot eind september welkom.


Leestijd: 1 minuut

Hoewel Voilà de coronapandemie wist te doorstaan, begonnen de grootste zorgen juist daarna, schrijft Hans Over op LinkedIn. Hij noemt onder meer de explosief gestegen energiekosten, hogere lonen door nieuwe cao-afspraken en fors toegenomen inkoopprijzen. Alle kosten doorberekenen in de prijzen was onmogelijk. “We zagen het bij veel collega’s: iedereen probeert op creatieve manieren hun zaak draaiende te houden. Maar uiteindelijk mag de ondernemer niet degene zijn die alles opoffert. De balans tussen wat het ons kost en wat het oplevert, is zoekgeraakt.”

Restaurant Voilà opende vijftien jaar geleden de deuren. “Twee gepassioneerde horecamensen, met de nodige ervaring op zak, wilden Groningen laten zien wat échte gastvrijheid en smaakbeleving betekenen.”

De pandemie vormde de eerste grote beproeving. Trouwe gasten bestelden volop afhaalmenu’s, maar de omzet bleek nét te hoog om in aanmerking te komen voor overheidssteun. Toch slaagde het ondernemersechtpaar erin de zaak draaiende te houden én het volledige team te behouden.

“We zijn gebroken”

Uiteindelijk zijn het de sterk gestegen kosten die Voilà de das omdoen. “Maar nu, met pijn in ons hart, is het moment gekomen om ons ‘kindje’ los te laten. Dat valt zwaar. We zijn gebroken, maar vooral ook dankbaar en trots voor het ongelooflijke mooie, inspirerende en leerzame anderhalve decennium dat Voilà heeft kunnen bestaan. Het doet ons pijn afscheid te moeten nemen van ons team waarmee wij in veel gevallen, jarenlang aan een prachtig product hebben mogen werken.”

Speciaal verrassingsmenu

Restaurant Voilà sluit op 27 september definitief de deuren. Vanaf 13 augustus kunnen gasten nog genieten van een speciaal verrassingsmenu in vijf of zes gangen, met signatuurgerechten uit de afgelopen jaren.

Na september richten Hans en Jitka zich op catering en evenementen. “We vertrouwen erop dat er zich, als ondernemers of in een andere rol, weer nieuwe kansen zullen aandienen.”