nieuws

21 jun 2000, 00:12

Gratis afval leidt tot grootschalige dump in noord-Groningse Eemsmond

Een service van vier gemeenten in Noord Groningen waarbij inwoners gratis hun afval op de vuilstort in Usquert kwijt kunnen, gaat aan het eigen succes ten onder. Sinds de inwoners gratis hun afval kunnen brengen, is de hoeveelheid aangeboden afval enorm toegenomen. De verwerking van al dat extra binnen gebrachte huisvuil, waaronder complete gesloopte woningen, brengt honderdduizenden guldens aan extra kosten met zich mee. De gemeenten vinden dat de kosten zo sterk oplopen, dat ze nu voorstellen om de gratis voorziening maar weer af te schaffen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens woordvoerder N. Spaansen van het Vuilverwerkingsbedrijf Noord Groningen, waarin de gemeenten Eemsmond, De Marne, Loppersum en Winsum participeren, kwam er vorig jaar 5500 ton afval binnen, waaronder 3800 ton bouw- en sloopafval. Dat was aanzienlijk meer dan in de tijd dat burgers nog moesten betalen voor het storten van het afval.
‘Dat hier veel extra afval wordt binnen gebracht is op zichzelf mooi. Maar het moet allemaal wel verwerkt worden, afgevoerd of gereed gemaakt voor hergebruik. Dat brengt veel extra kosten met zich mee. Kosten die ook opgebracht moeten worden door burgers die helemaal geen rommel naar de stort brengen’, aldus Spaansen. De colleges van B en W van de deelnemende gemeenten gaan de gemeenteraden nu voorstellen om een einde te maken aan de mogelijkheid het afval gratis te brengen en opnieuw tarieven in te stellen.