nieuws

27 jan 2003, 00:12

Glazen brug voor bezoekers Schouwburg naar Grote Markt

Eén van de meest spectaculaire onderdelen van het alternatief van de Groningen City Club voor de oostwand van de Grote Markt is een glazen voetgangersbrug nabij de Schouwburg. Deze is bestemd voor voetgangers die vanaf de Hoofdingang van de Schouwburg naar de binnenstad willen, en omgekeerd.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Het plan is bedacht door stedenbouwkundige Piet Strating. Hij was door de GCC gevraagd mee te werken aan een alternatief plan voor de Grote Markt oostzijde. In het kader daarvan heeft hij een schets gemaakt voor een glazen loopbrug nabij de Schouwburg. Op het plein voor de Schouwburg heeft hij een glazen hal gesitueerd.
De Groningen City Club wil aan de oostwand van de Grote Markt vooral detailhandel bevorderen. Volgens de GCC zou bijvoorbeeld een vestiging van De Bijenkorf of V en D kunnen zorgen voor de gewenste levendigheid aan de Oostzijde van de Grote Markt. In het alternatief van de GCC is het dan ook niet nodig om het cultuurcentrum d’Oosterpoort te slopen en aan de oostwand een nieuwe concertzaal te bouwen. Een kleinschaliger culturele voorziening, samen met de detailhandel en een gemeentelijke dienst is volgens de GCC veel aantrekkelijker.
Essentieel onderdeel in de plannen van de GCC vormt de bouw van een parkeergarage op de plaats van de huidige Naberpassage voor maximaal 520 auto’s. Maar het is dan wel noodzakelijk dat er een aantrekkelijke looproute komt tussen die garage en de huidige Stadsschouwburg aan de Turfsingel. De Schouwburgbezoekers kunnen dan hun auto kwijt in de parkeergarage. Vervolgens kunnen ze over een nieuwe, overdekte en glazen loopbrug naar de Schouwburg wandelen.