Nieuws

Vooralsnog zaterdag geen groot scherm op Grote Markt tijdens kwartfinale EK

De kans lijkt klein dat we zaterdag massaal vanaf de Grote Markt het Nederlands elftal kunnen aanmoedigen tijdens de kwartfinale van het EK voetbal. De gemeente Groningen heeft nog geen enkele vergunningsaanvraag ontvangen en ondernemers hebben vooralsnog geen interesse. De reden? Te duur.


Leestijd: 1 minuut

Groot scherm op de Grote Markt in 2014 | Afbeelding: Gemeente Groningen
Groot scherm op de Grote Markt in 2014 | Afbeelding: Gemeente Groningen

Bij de gemeente was woensdagochtend nog geen enkele vergunningsaanvraag binnen. En het lijkt er nog niet op dat die er komt. Althans, De Drie Gezusters en ook het Market Hotel laten weten dat de organisatie wat hen betreft te duur wordt. “Het loont niet. Het kost ons meer dan dat het oplevert”, reageert de manager van De Drie Gezusters, Norbert van Ommen van Guijlik. Ook voor het Market Hotel en café Willem Albert, eveneens aan de Grote Markt, is de organisatie van een groot event aankomende zaterdag geen optie.

Volgens gemeentewoordvoerder Hans Coenraads moet een groot evenement op de Grote Markt aan veel strenge eisen voldoen, wat de nodige kosten met zich meebrengt. Coenraads: “Het is een evenement waar veel mensen op af komen, dus de organisatie zal ook verantwoordelijk zijn om dat in goede banen te leiden. Denk aan maatregelen zoals crowdmanagement, beveiligers, EHBO, hekken, schoonmaak en coördinatie met de horeca.”

Coenraads benadrukt dat de gemeente Groningen wel open staat voor een vergunningsaanvraag, maar onderstreept dat alle aspecten van het plan zorgvuldig zullen worden overwogen. De kans dat de aanvraag op korte termijn wordt goedgekeurd hangt af van het ingediende plan. Coenraads: “Daar kan ik nu niks over zeggen.”

De hoop op een groot event op de Grote Markt is toch nog niet helemaal verkeken: mocht Nederland het schoppen tot de halve finale of zelfs finale dan liggen alle opties weer open. Van Ommen van Guijlik: “Ik kan me voorstellen dat de gemeente dan zélf het initiatief neemt en ons vraagt de organisatie op ons te nemen.”