nieuws

04 aug 2000, 00:12

Forse gevangenisstraf in Groningen voor illegale import Chinees vuurwerk

De rechtbank in Groningen heeft de 59-jarige De H. (Heij) uit Mijnsherenland en de 53-jarige H. B. (Brink) uit Roderesch veroordeeld tot een gevangenisstraf van drie jaar wegens de import van illegaal vuurwerk

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Beiden maakten deel uit van een criminele organisatie die op grote schaal illegaal vuurwerk uit China invoerde.
De straf voor De H. is conform de eis van de Officier van Justitie. Tegen B. was vier jaar cel geëist. De rechtbank liet zwaar meewegen dat er groot gevaar was voor de volksgezondheid. De bende handelde in zogenaamd deskundigenvuurwerk dat niet bestemd is voor particulieren. Dit vuurwerk werd bovendien opgeslagen in garageboxen en loodsen waardoor omwonenden groot gevaar liepen. Beide personen waren al eerder veroordeeld voor illegale vuurwerkhandel.
De H. wordt als het kopstuk van de criminele organisatie beschouwd. Hij reisde regelmatig naar China om de handel op te zetten. B. zorgde voor de distributie van het vuurwerk in Nederland. De containers werden in de haven van Antwerpen aangevoerd. Via de omweg Berlijn belandde het vuurwerk vervolgens in Nederland. De noordelijke politiekorpsen formeerde een ‘Knalslagteam’ om de bende op te rollen. Het team achterhaalde dertig zeecontainers met 280.000 kilo professioneel vuurwerk. Al eerder werd de chauffeur van de bende, P. J. (Jager) veroordeeld tot drie jaar cel waarvan een jaar voorwaardelijk.