nieuws

03 mrt 2010, 09:09

Eerste exit-polls uit Groningen: Student & Stad en PvdA winnen

De eerste exit-polls zijn binnen. Het betreft dat allereerste poll van een stemlokaal in Nederland, in het cultuurcentrum De Oosterpoort in Groningen. Volgens de peiling werden de PvdA en Student & Stad de grootste, tijdens een unieke stemmogelijkheid afgelopen nacht.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

In De Oosterpoort werd namelijk de mogelijkheid geboden om vannacht al vanaf twaalf uur te stemmen. Het Groninger Forum en de gemeente Groningen hadden die mogelijkheid georganiseerd om met name jongeren te enthousiasmeren voor de verkiezingen. Burgemeester Peter Rehwinkel was vannacht om twaalf uur de eerste die zijn stem uitbracht. Hij werd gevolgd door achthonderd jongeren, waaronder veel studenten.

 De Uitslag

Omdat het ging om een stem-mogeliijkheid voor jongeren, en omdat Groningen en studentenstad is, zal het niet verbazen dat volgens een exit poll, die werd voorgelezen door Bas van Kampen, directeur van het Groninger Forum, de partij Student & Stad de grote winnaar werd, met 24,7 procent van de stemmen. Maar een tweede plaats was er voor de PvdA, met 14,8 %; op de voet gevolgd door de VVD met 14,1 % van de stemmen. Ook Groen Links (13,8%) en D66( 13,6 %) deden het goed.
Andere uitslagen waren: Christen Unie (2,6 %), CDA (4,2 %) en SP (5,9 %).

PvdA?

Uiteraard valt er op grond van deze uitslagen niets te zeggen over de rest van de uitslag in de stad Groningen. Toch lijkt het er op dat de PvdA het mogelijk minder slecht gaat doen dan enkele dagen geleden nog volgens opiniepeilingen leek.

Volgens een gisteravond gehouden peiling zit de PvdA landelijk gezien sinds de val van het kabinet weer in de lift. Ander opmerkelijk feit is dat bij Google het trefwoord ‘’pvda’’ een van de meest geraadpleegde zoekwoorden is en volgens zoekmachine-deskundigen is zoiets ook altijd een graadmeter voor een tendens.