Nieuws

Doek voor Stadhuis gevallen

Het doek voor het Stadhuis op de Grote Markt is gevallen. Er wordt hard gewerkt aan de renovatie van het Stadhuis. Nu de buitenkant van het gebouw klaar is, kan de afbeelding op het steigerdoek verwijderd worden. Het gebouw toont weer zijn ware gezicht aan de stad. De sociale onderneming Vanhulley krijgt het doek en maakt er de komende tijd een paar duizend tasjes van. Op die manier wordt de afbeelding van het stadhuis een waar collector’s item.


Leestijd: 1 minuut

Doek voor Stadhuis gevallen
Doek voor Stadhuis gevallen

Het grote doek voor het Stadhuis bood het afgelopen jaar het publiek een fascinerende blik op het te restaureren rijksmonument. Geen saai wit plastic, maar een tot de verbeelding sprekend fotografisch beeld van hoe het zou gaan worden. Het kunststoffen doek van in totaal 650 m2 is in drie delen naar beneden gehaald. Vanhulley maakt het schoon en knipt het vervolgens in stukken om er vervolgens een paar duizend tasjes van te maken die de gemeente gebruikt bij bijzondere gelegenheden. 

Bij aanbestedingen zoals de aanpak van het Stadhuis is een onderdeel van de gunning aan een aannemer dat zij een bepaald percentage van de aanneemsom invullen via social return on investment. Het doel hiervan is om mensen met een afstand tot de arbeidsmarkt aan het werk te helpen. 

Aannemingsbedrijf Rottinghuis vult dit onder andere in met het creëren van banen, stages en werk/leerplekken. Daarnaast wordt nu ook het grote doek ter beschikking gesteld aan een sociale onderneming (Vanhulley) waar in Groningen vrouwen met een afstand tot de arbeidsmarkt werkervaring opdoen. Zij maken van het doek vervolgens op een duurzame manier gerecyclede tasjes voor de gemeente Groningen. Zo dragen de drie partners een steentje bij aan de kringloopeconomie.

Burgemeester Koen Schuiling kreeg maandagochtend het eerste (proef)exemplaar. (Foto's: Rieks Oijnhausen