nieuws

04 mei 2016, 11:11

Dodenherdenking in Groningen; stille tocht vanaf Joods monument

Dodenherdenking in Groningen; stille tocht vanaf Joods monument

Ook in Groningen wordt vandaag, woensdag  4 mei, stilgestaan bij de jaarlijkse dodenherdenking. Vanaf het Joods monument aan de Hereweg is woensdagavond een stille tocht die eindigt op het Martinikerkhof. Hier worden om 20.00 uur twee minuten stilte in acht genomen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Rond 18.30 uur is er bij het Joods monument een kranslegging door onder andere het gemeentebestuur van de stad. Daarna vertrekt de stille tocht naar de binnenstad. Rond 19.40 worden de deelnemers van de tocht bij de Martinikerk verwacht en klinken de klokken van de Martinitoren. Na een toespraak van onder andere burgemeester Den Oudsten klinkt om twee minuten voor acht het taptoe-signaal. Om 20.00 is het 2 minuten stil. Na afloop worden er kransen gelegd bij het monument van St. Joris en De Draak.

De Dodenherdenking in Groningen ziet er al jaren hetzelfde uit. De Stichting 4 mei Herdenking wil graag van het publiek weten of dat zo moet blijven of dat er zaken moeten veranderen. Studenten van de Rijksuniversiteit en Hanzehogeschool hebben daarom een enquête samengesteld.  Die is online in te vullen maar woensdag worden ook mensen op straat gevraagd naar hun mening.