Nieuws

Burgemeester Rehwinkel uit felle kritiek op terugkeer rode potlood

De stemcomputer is beter, betrouwbaarder en sneller dan het rode potlood. Dat zegt burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen. Hij is ontevreden over het gebruik van het rode potlood tijdens de verkiezingen, zo meldde hij vrijdagmorgen na de definitieve telling van de stemmen in Groningen.De stemcomputer is beter, betrouwbaarder en sneller dan het rode potlood. Dat zegt burgemeester Peter Rehwinkel van Groningen. Hij is ontevreden over het gebruik van het rode potlood tijdens de verkiezingen, zo meldde hij vrijdagmorgen na de definitieve telling van de stemmen in Groningen.


Leestijd: 1 minuut

Volgens Rehwinkel (PvdA) is het ‘een illusie om te denken dat het stemproces zonder computer veiliger verloopt. Als je ziet wat er aan de hand is in Nederland: er zijn allerlei hertellingen. Mensen zijn urenlang bezig om stemmen te tellen, kunnen vermoeid raken en een fout maken. Maar met computers gebeurt dat niet’, aldus Rehwinkel.

In Groningen bleek bij de definitieve telling van de stemmen dat het CDA – in vergelijking met de aanvankelijke uitslag – een zetel moet inleveren en D66 er een zetel bij krijgt. Maar volgens Rehwinkel staat die kwestie los van het al dan niet stemmen per computer, de zetelwissel had te maken met een verkeer ingevuld proces verbaal. Toch is Rehwinkel zeer ontevreden over het gebruik van het rode potlood.

‘Zo’n potlood kan ook wel eens een beetje uitschieten. Dan moeten mensen gaan beoordelen of een stembiljet geldig of ongeldig is. Maar bij een stemcomputer kun je niet verkeerd stemmen. Natuurlijk moet je je altijd afvragen of stemmen per computer veilig is, maar ik vraag mij af of we niet van de regen in de drup zijn beland nu we het potlood hebben teruggehaald. Nu zit iedereen tot diep in de nacht stemmen te hertellen: wat een gerommel. Stemmen per computer is zeker betrouwbaarder’, aldus Rehwinkel.