nieuws

08 jan 2019, 18:06

Burgemeester dreigt met sluiten Vindicat

Burgemeester dreigt met sluiten Vindicat

De Groningse studentenvereniging Vindicat heeft een bestuurlijke waarschuwing gekregen van burgemeester Peter den Oudsten. De burgemeester dreigt met het intrekken van de exploitatievergunning of het tijdelijk sluiten van de vereniging. Aanleiding is een geweldsincident tijdens een Vindicat-feest in mei vorig jaar waarna het bestuur van de vereniging weigerde om mee te werken aan het politieonderzoek. 

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De gemeente bevestigde dinsdagmiddag de waarschuwing, nadat de Groningse stadsblog Sikkom de stukken openbaar maakte die het had verkregen na een WOB-verzoek. 

In de waarschuwing valt te lezen dat de burgemeester door de politie is geïnformeerd over een ,,ernstig geweldsincident” tijdens het feest en dat Vindicat weigerde om de naam van de verdachte door te geven aan agenten. Volgens Vindicat deden ze dat om de privacy van de leden te beschermen.

Bij een bestuurlijke waarschuwing volgen maatregelen als Vindicat binnen een jaar weer de fout ingaat. Volgens de brief gaat het dan om het intrekken van de exploitatievergunning, het opleggen van tijdelijke sluitingstijden of zelfs het helemaal overgaan tot een tijdelijke sluiting van de vereniging. ,,Zover is het nu nog niet. Sluiting is pas aan de orde na een derde waarschuwing.”, laat een woordvoerder van de burgemeester weten. 

Vindicat is wel geschrokken van de waarschuwing. ,,U begrijpt dat het intrekken van de exploitatievergunning vergaande gevolgen heeft voor de leden en mogelijk het voortbestaan van Vindicat”, zo schreven ze in een reactie naar de burgemeester. 

Het is niet voor het eerst dat Vindicat in opspraak raakt door geweldsincidenten. In mei 2018 werden de bestuursbeurzen ingetrokken omdat de vereniging een ander geweldsincident verzuimde te melden bij de gemeente en de Rijksuniversiteit, terwijl dit wel de afspraak was. In december 2017 deed een Vindicat-lid aangifte nadat hij door twee andere leden ernstig was mishandeld tijdens het driedaagse feest Kermesse. De burgemeester rekent dat Vindicat ook in zijn de bestuurlijke waarschuwing zwaar aan. 

De studentenvereniging laat tot slot weten dat de bestuurlijke waarschuwing een extra aansporing is om de cultuur binnen de vereniging te veranderen. ,,We zien ook dat er stappen zijn gezet. Zo zijn afgelopen jaar de introductietijd en de Kermesse zeer goed verlopen. Ook proberen we in samenwerking met de gemeente de problemen aan te pakken”, zo valt te lezen in een statement van het bestuur.