nieuws

30 apr 2016, 12:12

Beelden mishandeling binnenstad ten onrechte op tv

Beelden mishandeling binnenstad ten onrechte op tv

Een slachtoffer van een zware mishandeling in het Groningse uitgaansleven is niet blij met de uitzending van de beelden in het SBS6-programma 'De Meldkamer'. Dat meldt het Dagblad van het Noorden zaterdag. Volgens burgemeester Den Oudsten had de Nationale Politie de beelden nooit aan SBS6 mogen leveren.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Volgens het Dagblad van het Noorden is te zien hoe het slachtoffer minutenlang wordt afgetuigd en daarna per ambulance wordt afgevoerd. De mishandelde man zegt van tevoren niet te zijn ingelicht over de uitzending van de beelden in het SBS6-programma.

Rob Kouwenhoven, vanuit de Nationale Politie nauw betrokken bij de productie van 'De Meldkamer', bevestigt in het Dagblad van het Noorden dat het slachtoffer niet is ingeseind. “We hadden het slachtoffer vooraf moeten informeren en dat is in de hectiek niet gebeurd”, zo zegt hij in de krant. “We hebben aan de betrokkenen onze excuses aangeboden.”

Ondanks het verzoek van het slachtoffer aan zowel de politie als SBS6, zijn de beelden nog altijd op internet te vinden, aldus het Dagblad van het Noorden zaterdag.

Burgemeester Peter den Oudsten noemt het onwenselijk dat de beelden op televisie zijn verschenen. “De afspraken die de Nationale Politie heeft gemaakt met SBS6 zijn in strijd met ons protocol”,  aldus de Groningse burgemeester in een reactie in het Dagblad van het Noorden. Daarin is met politie en justitie afgesproken dat de beelden eigendom zijn van de gemeente en dat de privacy van zowel slachtoffers als daders wordt beschermd.

Den Oudsten geeft in de krant aan de kwestie te zullen bespreken in zijn overleg met politie en justitie. “Dit is een ongewenst effect van ons cameratoezicht." Hij wijst op het feit dat ten tijde van de uitzending de dader al gepakt en veroordeeld was. "Als er geen opsporingsdoel mee is gediend, horen die beelden niet thuis op de televisie. Ik zal voorstellen het protocol aan te scherpen.”