nieuws

13 nov 2001, 00:12

Beaujolais Rally vanuit Groningen vertrekt op 12 november vanuit De Apedans

Maandag12 november is de start van de inmiddels traditionele Apedans Beaujolais Trophy vanuit Groningen.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

Rond 11 uur vertrekken meer dan 100 Bourgondiërs in 50 klassieke auto’s vanaf het Groninger restaurant de Apedans (in het bijzonder eten en drinken) naar de ville fleuri Beaune in Frankrijk. In de bonte stoet zijn veel cabriolets te vinden, die weer of geen weer, open blijven rijden. Een monsterrit in een woelig jaargetijde, koude, regen, sneeuw wisselen elkaar in rap tempo af, daar waar de meeste klassiekerrijders hun speeltje slechts bij mooi weer uit hun conservering halen, trotseren de Apedans Beaujolais Trophy coureurs alle weersomstandigheden. De rijders hebben, als ze de finish passeren aan de Rademarkt te Groningen op donderdag 15 november om ong. 22.00 uur, meer dan 2500 km “onder de kurk”. Een prestatie welke zijn gelijke niet kent en bij de finish “eeuwige roem” sorteert.. Op donderdag 15 november vanaf 21.00 uur is de finish, waarbij de Beaujolais Primeur op de juiste temperatuur uit de auto’s komt.
Deze derde donderdag in november is in de Beaujolais een heilige dag, de dag van de débloccage. Geen dag eerder mag de Beaujolais verkocht worden. Tot de oliecrisis begin jaren zeventig was er nog sprake van een echte race om de klok. Om 00.00 uur precies vertrokken vrachtwagens met brullende motoren richting Nederland om als eerste de flessen Beaujolais Primeur over de grens te brengen. Dit was indertijd altijd goed voor een bericht op de voorpagina van de kranten. De traditie van de race om de klok verdween, de datum van de débloccage niet. Met de tocht der tochten van de klassiekers vanuit Groningen is het traditionele aspect echter weer op waarde geschat.
Spontaan ontstaan in 1993, toen een Groninger ondernemer en een journalist in een open Triumph TR6 naar Frankrijk togen, om persoonlijk de nieuwe Beaujolais Primeur op te halen, heeft de enthousiaste bijval bij de finish van honderden pitskaters en poezen het asfalt geslecht voor de huidige monsterrit met meer dan 100 enthousiaste bestuurders en bijrijders, welke rit door de vele sponsors toegankelijk is voor iedere klassiekerrijder. De Primeur wordt door de deelnemers opgehaald in Beaune. Op de flessen verschijnt exclusief een speciaal door de Groningse grafisch ontwerpster Annemiek Modderman, ontworpen etiket met als thema klassieke auto’s en wijn(zie voor de afbeelding www.beaujolais.nl).