nieuws

23 mei 2012, 09:09

Asielzoekers in tentenkamp Ter Apel: steeds meer mediabelangstelling

Een actie van uitgeprocedeerde asielzoekers in Ter Apel krijgt landelijk steeds meer aandacht: niet alleen in de media, maar ook in de politiek. Vanmorgen werd bekend dat een aantal Irakese asielzoekers Ter Apel verlaat.

Dit katern wordt mede mogelijk gemaakt door:

De Iraakse uitgeprocedeerde asielzoekers verlaten het tentenkamp in Ter Apel. Een woordvoerder zegt dat ze woensdag vertrekken naar reguliere opvangcentra. De Somalische asielzoekers blijven.
 

De politie heeft de N366 rondom het tentenkamp uit voorzorg afgesloten. Er is geen sprake van een ontruiming, meldt een woordvoerder van de politie woensdagmorgen. In de loop van de ochtend komt de burgemeester van Vlagtwedde, waar Ter Apel onder valt, weer praten met de uitgeprocedeerde asielzoekers. In het kamp verblijven ongeveer 400 uitgeprocedeerde asielzoekers, vooral Irakezen, Somaliërs, Iraniërs en Afghanen.


Dinsdag liet minister Gerd Leers weten dat de asielzoekers in ieder geval tot 15 juni opvang krijgen. Op die dag komt zijn Iraakse collega naar Nederland om de kwestie te bespreken, schreef Leers dinsdag in een brief aan de Tweede Kamer. Leers hoopt dan afspraken te maken over ,,een gewaarborgde terugkeer''.